Măsura introducerii certificatului verde a fost anunţată în aceeaşi zi în care Austria a înregistrat cel mai mare număr de contagieri de COVID-19 din 2021. Între 1 şi 14 noiembrie se stabileşte o perioadă de tranziţie în care toţi cei care lucrează şi nu au certificat vor trebui să poarte permanent o mască sanitară FFP2.
Măsura se aplică tuturor lucrătorilor care intră în contact cu alte persoane la locul de muncă, inclusiv în spaţiile comune sau la cantine, fiind însă excluşi cei care lucrează de acasă sau care sunt singuri, precum şoferii de camioane. Detaliile acestei măsuri vor fi anunţate la sfârşitul săptămânii, când decretul guvernamental va fi aprobat de cele două camere, scrie El Diario.
În Austria se cere deja certificatul verde pentru a intra în restaurante sau pentru alte activităţi de agrement, precum accesul în cinematografe, teatre sau stadioane.
Măsura vine după ce în ultimele 24 de ore această ţară de 8,8 milioane de locuitori a înregistrat 13 decese şi 3.727 de contagieri, cea mai mare cifră de la 1 decembrie 2020, potrivit datelor oficiale. În Austria sunt spitalizate cu COVID-19 circa o mie de persoane, dintre care 218 se află la terapie intensivă. Experţii prognozau deja o creştere a numărului de cazuri la toamnă ca urmare a procentului relativ scăzut de vaccinare – 61,9 % din populaţie cu schema completă – un procent care însă a crescut în ultimele săptămâni.
O parte din scepticismul faţă de vaccinare îi revine Partidului Libertăţii (FPÖ, de extremă dreapta) – cu intenţii de vot de 21 % -, care consideră această măsura drept un atac adus „libertăţii” individuale şi care pune la îndoială eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19.
Citeşte şi Certificat verde obligatoriu în restaurantele şi centrele comerciale din Bulgaria
În acelaşi timp, Serbia va introduce obligativitatea unui ”permis de sănătate” COVID-19 pentru accesul în restaurante, cafenele şi baruri după ora 22:00, a anunţat miercuri premierul sârb Ana Brnabic, în contextul în care ţara se confruntă cu o agravare a situaţiei legate de infectarea cu coronavirusul, transmite Reuters.
Începând din 23 octombrie, persoanele care doresc să intre în restaurante, cafenele şi baruri după ora 22:00 vor avea nevoie de un permis – în formă tipărită sau digitală – ce atestă că titularul s-a vaccinat, s-a vindecat după trecerea prin boală sau a fost testat negativ la COVID-19.
Serbia, ce are o populaţie de 6,7 milioane de persoane, înregistrează o medie zilnică de 6.000 de cazuri noi de COVID-19. Până în prezent, au fost raportate peste 1 milion de cazuri de COVID-19 confirmate şi 9.214 decese.
”Situaţia epidemiologică este catastrofală şi nu se ameliorează”, a declarat Brnabic într-o conferinţă de presă la Belgrad.
”Dacă cineva se gândeşte să falsifice (permisul de sănătate), atunci îşi păcăleşte familia, copiii, părinţii şi bunicii şi îi infectează”, a spus ea.
Anul trecut, Serbia a aprobat vaccinurile Pfizer, AstraZeneca, Sinopharm şi Sputnik V pentru programul de vaccinare a populaţiei sale. Aproximativ 50% dintre sârbi s-au vaccinat cu două doze.