După Germania, Ungaria și Franța, Austria este statul din UE care a preluat din discursul amical cu Rusia. Alexander Schallenberg, ministru de Externe al Austriei, aflat la o vizită pe teritoriul lui Emmanuel Macron, a avertizat că europenii trebuie să aibă anumite limite în privința ostilităților exprimate față de Moscova.
Mai concret, Rusia nu trebuie umilită de Europa, pentru că Federația lui Vladimir Putin este cel mai mare vecin al UE și este o putere nucleară.
„Este important că păstrăm proporțiile, să păstrăm măsura. Să nu exagerăm. Să nu interzicem vizele pentru 144 de milioane de ruși.
Trebuie să recunoaștem că Rusia nu se mută și că istoria nu se schimbă. Rusia va rămâne parte a istoriei și culturii europene”, a declarat ministrul austriac Alexander Schallenberg.
De asemenea, oficialul din Guvernul de la Viena a amintit că noua arhitectură europeană nu are cum să nu includă Rusia.
„Va veni și o zi de după și avem nevoie de o arhitectură de securitate. Iar această arhitectură de securitate, din punctul meu de vedere, va trebuie să includă, într-un fel sau altul, cel mai mare vecin, care e și o putere nucleară, membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și se numește Rusia”, a mai transmis ministrul.
Poziția diplomatului austriac a scandalizat Kievul. Astfel, ministrul de Externe Kuleba, a sărit la gâtul oficialilor Vienei. El a precizat că afirmațiile Austriei sunt o invitație pentru Rusia, de a continua ofensiva din Donbas.
Între timp, din partea României, continuă pozițiile tranșante cu privire la Rusia. Ministrul Bogdan Aurescu și președintele Klaus Iohannis au fost cei mai critici cu regimul Vladimir Putin.