„Consider acest concept ca negândit”, a comentat cancelarul austriac social-democrat Christian Kern iniţiativa lui Jean Claude Juncker privind extinderea zonei euro şi a Spaţiului Schengen. Christian Kern a subliniat că prioritatea europeană trebuie să vizeze lupta împotriva fraudelor fiscale și a dumpingului social. Criteriile de la Maastricht trebuie respectate cu strictețe, a insistat el.
„Atât timp cât acest lucru nu este rezolvat, o extindere a zonei euro nu are niciun sens, deoarece va crește doar problemele”, a apreciat cancelarul austriac într-o intervenție la postul public de radio Österreich 1, evocând „exemplul-școală al Greciei”.
Ministrul de externe conservator Sebastian Kurz a agitat și el spectrul Greciei. „Zona euro și spațiul Schengen sunt deschise tuturor celor care îndeplinesc criteriile. Dacă aceste criterii nu sunt îndeplinite, nimic nu este posibil. Trebuie să evităm ca o situație ca în Grecia să se întâmple din nou”, a spus el.
Heinz-Christian Strache, liderul principalului partid de opoziție, formațiunea de extrema dreaptă FPÖ, a afirmat că anumite țări din UE nu sunt dornice să se alăture zonei euro.
„Se pare că vrem să-i constrângem pe cei care nu o doresc”, a spus el, declarând că Juncker este un „centralizator”, care „nu au învățat nimic din Brexit”.
În discursul său despre starea Uniunii, Juncker a declarat că UE trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit.
Ministrul pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat, joi, că România începe o nouă ofensivă pentru a adera la Spaţiul Schengen, el precizând că în ultimele săptămâni a reorganizat la nivelul sistemului de gestiune al afacerilor europene din ţară grupuri de lucru pentru acest lucru.
”Cu siguranţă România are toate drepturile de a fi parte din Schengen. România îndeplineşte de mai mulţi ani toate criteriile pentru a adera la Spaţiul Schengen şi acest lucru a fost menţionat, transmis de toţi oficialii români. Dar nu vom sta doar la simple declaraţii. De aceea deja de trei săptămâni am redemarat, reorganizat la nivelul sistemului de gestiune al afacerior europene din România grupurile de lucru privind Schengen. România începe în acest sens o nouă organizare a proiectului nostru de aderare la spaţiul Schengen, putem chiar vorbi de o nouă ofensivă în marginea acestei idei”, a declarat ministrul delegat al Afacerilor Europene, Victor Negrescu.
El a apreciat că România poate contribui mai bine la reforma Schengen dacă este în interiorul Schengen.
”Probabil că trebuie să ne schimbăm tactica, trebuie să fim mai proactivi şi să fim mai prezenţi în ţările în care există un anumit scepticism cu privire la aderarea ţării noastre. Este nevoie ca România să fie mai proactivă, nu doar să fie în aşteptarea unui răspuns din partea ţărilor membre. Avem sprijinul Comisiei Europene, avem sprijinul unei bune părţi a statelor membre. Este important să fim prezenţi acolo în statele care au anumite reticenţe. Avem în vedere ca, în perioada următoare, să avem întâlniri şi vizite importante atât în Olanda, atât în Germania, cât şi în Franţa pentru a da toate informaţiile necesare cu un nou dosar precis în care avem argumentele politice şi tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen”, a mai spus Negrescu.