‘Efectul de domino de-a lungul rutei Balcanilor funcționează așa cum s-a planificat’, a adăugat ea referindu-se la decizia luată în lanț pentru înăsprirea a controlului la frontiere de țările situate pe această rută, respectiv Macedonia, Serbia, Croația și Slovenia.
De asemenea, Johanna Mikl-Leitner a avertizat că fluxul migrator este determinat mai degrabă de dorința migranților ‘de a căuta țări mai atractive din punct de vedere economic’ decât de dreptul de azil care poate fi acordat celor care fug de războaie ori persecuții.
Cât despre limitarea intrării migranților, ea a precizat că ‘frâna va fi pusă treptat’. Pentru a împiedica intrarea migranților prin afara punctelor de frontieră, Austria ridică în prezent un gard metalic la granița cu Slovenia.
Cu o zi în urmă, Ministerul austriac de Interne a anunțat că guvernul de la Viena va decide săptămâna aceasta o serie de măsuri care să restricționeze intrările migranților, urmând să se decidă inclusiv o cotă zilnică, în funcție și de numărul de refugiați pe care Germania mai este dispusă să-i primească, potrivit Agerpres.
De altfel, după ce țările nordice au decis și ele limitarea primirii migranților, autoritățile austriece opresc deja la granița cu Slovenia toți migranții care nu doresc să ceară azil în Germania sau Austria. Sunt opriți de asemenea cei care nu provin din zone de conflict. În urma aplicării acestor filtre, în cursul weekendului Austria a returnat către Slovenia 54 de migranți.
Citeşte şi Ţara din care refugiaţii pleacă de bunăvoie: Nu le place mâncarea şi este prea frig
Prin urmare, autoritățile slovene au început și ele să selecteze pe aceleași criterii migranții cărora le permit să-și continue călătoria și au returnat la rândul lor în Croația 154 de migranți. Aceasta din urmă a anunțat de asemenea că va lua măsuri identice, un anunț similar venind din partea Serbiei.
Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a cerut vineri Macedoniei să fie pregătită să oprească complet afluxul de migranți care trec granița greco-macedoneană, el anunțând totodată că guvernul de la Viena ar putea decide în lunile următoare să închidă granițele Austriei în fața migranților.
Guvernul de la Viena a hotărât luna trecută să plafoneze la 37.500 numărul de migranți pe care-i vor primi anul acesta. ‘Cel mai probabil, în lunile următoare numărul maxim va fi atins, prin urmare Austria va fi nevoită să oprească migranții la graniță’, a declarat șeful diplomației austriece în timpul unei vizite la Skopje.