Primarul Emil Boc a declarat joi, că municipiul Cluj-Napoca va introduce, în premieră pentru România, autobuze electrice cu scopul de a promova un transport public ecologic şi nepoluant, potrivit Mediafax. El a afirmat că Primăria va cumpăra între 10 şi 15 astfel de autobuze, în funcţie de preţul de licitaţie, în baza unei finanţări din partea Guvernului Elveţiei.
„În principiu, am primit acordul de finanţare şi aşteptăm ca Ministerul de Finanţe să dea aprobarea finală. Sper că acest model de la Cluj-Napoca să fie preluat şi de alte administraţii locale din România pentru că răspunde nevoilor de mediu, de consumuri reduse, nepoluante. Sper ca aceste autobuze, care vor face parte din parcul auto al RATUC, să le avem anul viitor în circulaţie pe străzile Clujului”, a spus Boc.
Preţul unui astfel de autobuz electric este cuprins între 300.000 şi 500.000 de euro.
Reprezentanţii Primăriei clujene au precizat că este nevoie de aprobare din partea Ministerului Finanţelor întrucât acesta este autoritatea contractantă, iar finanţarea proiectului se derulează prin intermediul acestei instituţii.
Tipul de autobuze şi preţul acestora urmează să fie stabilite în urma licitaţiei care va fi organizată de Primăria Cluj-Napoca.
Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Radu Moisin a semnat, în martie 2012, la Bucureşti, acordul privind asistenţa financiară acordată mai multor municipalităţi din ţară în cadrul unui program cu finanţare nerambursabilă din partea Guvernului Elveţiei, prin care pot fi depuse diferite proiecte.
Alături de Cluj-Napoca au fost selectate municipiile Arad, Suceava şi Braşov, care vor putea accesa bani dintr-o sumă totală de circa 37 de milioane de franci elveţieni.
Cofinanţarea autorităţilor locale din Cluj-Napoca pentru acest proiect este de 15 la sută.
Regia Autonomă de Transport Urban Călători (RATUC) Cluj-Napoca dispune, în prezent, de 213 autobuze care folosesc drept combustibil motorina.