Autobuzele RATB, echipate cu emiţători pentru a avea prioritate în intersecţii. Cum se schimbă managementul traficului în Capitală

Mijloacele de transport în comun ale RATB vor fi echipate cu emiţători pentru a avea prioritate în intersecţii, propune Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Bucureşti-Ilfov 2016-2030, document aflat pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti din 30 ianaurie. În timp ce în alte ţări UE procentul celor care utilizează transportul în comun este în creştere, România urmează un trend invers unde creşte constant doar traficul cu maşina personală. 
Cristina Macuc
27 ian. 2017, 10:24
Autobuzele RATB, echipate cu emiţători pentru a avea prioritate în intersecţii. Cum se schimbă managementul traficului în Capitală

Pentru a schimba situaţia, municipalitatea intenţionează să adopte o serie de măsuri propuse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Bucureşti-Ilfov 2016-2030, document care susţine utilizarea transportului public în detrimentul celui cu maşina, precum şi prioritizarea mijloacelor de transport public în intersecţii, alături de modificarea timpilor de semaforizare astfel încât să se asigure fluenţa traficului conform valorilor de circulaţie reale. 

„Bucureştiul suferă de proiectarea defectuoasă a intersecţiilor, care sunt principalul determinant al capacităţii străzilor urbane. Intersecţiile sunt prea mari, determinând timpi mari pentru eliberarea lor şi pierderi de capacitate. Se produc reduceri ale numărului de benzi după intersecţie (cădere de bandă) şi benzi scurte pentru virare, determinând ambuteiaje în trafic la intersecţii. Există semnale ale semaforului nejustificate şi unele staţii de autobuz amplasate necorespunzător, care interferează cu traficul. Câteva planuri au fost pregătite în ultimii ani pentru îmbunătăţirea traficului, dar niciunul nu a fost implementat”, se specifică în PMUD. 

Conform documentului, Primăria Capitalei ar putea implementa în următorii ani un nou sistem de management al traficului, astfel încât mijloacele de transport în comun sp aibă prioritate în intersecţii.

Practic, PMUD propune ca vehiculele de transport public să fie echipate cu emiţători ce le vor permite să aibă prioritate în intersecţii, precum şi „instalarea de VMS (semnale cu mesaj variabil) combinate cu detectoare ce vor oferi informaţii în timp real despre evenimentele speciale, timpii de călătorie şi opţiunile de rută”. 

Sistemul de management al traficului NU funcţionează la capacitate maximă

Pentru ca planul municipalităţii să funcţioneze într-adevăr, specialişii care au întocmit PMUD cer ca toate intersecţiile semaforizate să fie conectate la Sistemul de Management al Traficului Bucureşti (SMTB).

SMTB acoperă 270 de intersecţii din cele 450 de intersecţii semaforizate din oraş. Din acestea, doar 170 sunt conecatte la Centrul de Control, restul nefiind conectate. 

„Activitatea curentă a Centrului de Control este în principal de a monitoriza evenimentele. În prezent, nu există intervenţie live (în timp real) în program. Totuşi, sistemul are capacitatea necesară pentru ca aceasta să fie implementată”, se specifică în PMUD. 

Citeşte şi O nouă linie de metrou în Capitală, între Rahova şi Colentina. Ce prevede Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Linii rapide de autobuz şi tramvai, în Bucureşti

Pentru a încuraja transportul în comun, municipalitatea intenţionează să crească şi viteza de deplasare a vehiculelor RATB, prin crearea unor linii rapide de tramvai şi autobuz

Cele două linii de tramvai rapid propuse în PMUD sunt:

– linia 7 pe traseul: Bragadiru – Alexandria – Piaţa Unirii – Pasaj Colentina – Voluntari

– linia 3 pe traseul Popeşti-Leordeni – Piaţa Victoriei.

În total, cele două linii ar acoperi o distanță de 38 kilometri. Valoarea estimată a investițiilor pentru cele două linii este de un miliard euro.

În ceea ce privește autobuzele se recomandă crearea unor linii noi, în fapt două coridoare cheie pentru introducerea autobuzului rapid:

– linia de autobuz rapid 2: Măgurele – Gara de Nord 

– linia de autobuz rapid 3: Buftea – Mogoşoaia – Străuleşti – Gara de Nord. 

Transportul în comun, în cădere liberă în România

În timp ce în alte state membre ale Uniunii Europene procentul celor care utilizează transportul în comun este în creştere, România urmează un trend invers unde creşte constant doar traficul cu maşinile personale.

„Dacă realizăm o comparaţie între România şi Italia, putem vedea că în 2002 procentajul călătoriilor cu maşina în România era de 75,8%, mai puţin decât cei 83,3% din Italia. Cu toate acestea, în 2012, România a surclasat Italia cu 82,2% vs. 78,9% în Italia. În acelaşi timp, rata de utilizare a transportului public a scăzut abrupt, de la 11,5% în 2003 la 4,9% în 2012, în timp ce în UE media a crescut la 7,4%. Deci, în timp ce UE a promovat trecerea la transportul public, România a promovat traficul auto”, concluzionează PMUD. 

Citeşte şi 15 parcări subterane noi, în Capitală cu peste 9.000 de locuri în total. Unde vor fi construite

Potrivit Strategiei de Parcare pe Teritoriul Municipiului Bucureşti elaborată în 2008, ar fi trebuit ca în anul 2017 Capitala să aibă zero deficit locuri de parcare, faţă de un deficit de 35.000 de locuri în urmă cu opt ani. Deşi timpul a trecut, nu numai că deficitul locurilor de parcare nu este nici pe departe aproape de zero, dar s-a mărit din cauza numărului în creştere a maşinilor aflate în Capitală, în condiţiile în care parcări publice noi nu s-au mai construit după cea de la Universitate. Detalii, aici. 

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă București-Ilfov este un document strategic realizat de ROM Transport Engineering și Avensa Consulting, ambele alese în cadrul unei licitaţii realizate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Fabrica din România unică în Sud-Estul Europei de care s-a ales praful. A fost construită la ordinul lui Ceaușescu, era una dintre cele mai bune din lume, producea pe bandă rulantă și exporta la greu. În locul ei a fost construit un parc de distracții
Capital.ro
Lege pentru românii care stau la bloc. Nu ai voie să scoți din apartament și să arunci. Amendă 2000 lei
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Aveți pistrui și vreți să scăpați? Metodele sunt simple
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin UE. România, nevoită să aplice legea. Anunț pentru cine cumpără online
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Ucraina Interzice Intrarea lui George Simion pe Motive de Activități Antiucrainene
MediaFlux
SCANDAL IMENS după moartea lui PRIGOANĂ! Ce se ÎNTÂMPLĂ cu COPIII lui BAHMUȚEANU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara