Experţii spun că tabloul se află într-o stare aşa de rea – cauzată de expunerea ei în public de nenumărate ori, în condiţii nu foarte bune- încât nu mai poate fi restaurat.
Autoportretul, realizat cu cretă roşie pe hârtie, suferă ceea ce restauratorii de artă denumesc brunificare, un termen generic pentru tot felul de pete apărute de-a lungul timpului.
Desenul a fost cumpărat de Regele Carlo Alberto de Savoia în 1839 şi a fost bine conservat în Biblioteca Regală pentru aproape 100 de ani. În 1929 a fost scos din depozit, înrămat şi atârnat pe perete – dar, astfel, a fost expus luminii solare, care a cauzat deteriorarea.
Brunificarea poate fi cauzată de oxidarea pigmentului folosit de Leonardo, precum şi de apariţia ciupercilor pe hârtia făcută din cânepă, lână şi in, sau de fierul din pigmenţi.
Când desenul a fost expus, din nou, în 2006 şi 2011, petele erau vizibile.
Studiile non-invazive au confirmat cele mai rele temeri ale experţilor: desenul este grav deteriorat, iar orice lucrare de restaurare ar fi extrem de delicată şi de riscantă.
„Trebuie să ne gândim foarte bine înainte să facem ceva acestei feţe cunoscute”, a precizat Jane Roberts, de la Biblioteca Regală şi curator la Print Room de la Castelul Windsor.
Micuţul desen al lui maestrului renascentist, care măsoară 33,5cm pe 21.6cm, îl arată pe Leonardo gânditor, cu pungi sub ochi, sprâncene stufoase şi o barbă lungă.