Povestea autoportretului lui Da Vinci este fascinantă. Desenul, despre care se spune că ar fi fost un autoportret al maestrului, desenat cu cretă roşie, în 1512, a stat ascuns într-un seif în Biblioteca Reale din Torino mai bine de o jumătate de secol.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, lucrarea ar fi fost transportată şi ascunsă la Roma. Motivul „strămutării” a fost nu doar acela de a-l feri de jefuitorii de artă, ci mai ales de a-l feri de Hitler, deoarece, legenda care circulă în jurul acestei lucrări a celebrului maestru, spune că portretul le dădea puteri sporite, aproape supranaturale, celor care îl priveau.
Portretul a fost expus în public
Luna trecută, cu puţin timp înainte de deschiderea unei expoziţii în care a apărut misterioasa lucrare, începuseră să circule zvonuri despre puterile supranaturale ale autoportretului maestrului. „Există un mit în Torino, care spune că privirea lui Leonardo da Vinci din autoportretul lui este atât de intensă, încât aceia care îl privesc primesc puteri nemaipomenite”, spuneau unii.
Citeşte şi Misterul a fost DESCIFRAT. Un tablou controversat, pictat de Da Vinci, ascunde un secret inedit FOTO
Italienii mai spun că „mulţumită lui Dumnezeu, acest autoportret nu a ajuns niciodată în mâinile lui Hitler ca să îi dea acestuia şi mai multă putere”, a dezvăluit un jurnalist de la BBC. El a mai spus că autoportretul maestrului a fost singura operă de artă care a fost scoasă în secret din Biblioteca Reale şi dusă la Roma.
Această operă a lui Da Vinci a fost expusă doar de trei ori în ultima sută de ani, inclusiv acum, la Torino, alături de alte lucrări ale maestrului. Magic sau nu, autoportretul riscă să se degradeze curând şi, de aceea, specialiştii au început demersurile pentru recondiţionarea şi conservarea minunatului tablou.