O investigaţie de luni de zile a unui grup de lucru al Ministerului Educaţiei a constatat că manualele ”nu sunt frumoase”, iar unele ilustraţii sunt ”destul de urâte” şi nu ”reflectă în mod corespunzător imaginea însorită a copiilor Chinei”. Manualele de matematică au fost publicate de People’s Education Press cu aproape 10 ani în urmă şi au fost folosite în şcolile primare din toată ţara, însă au devenit virale abia în luna mai, după ce un profesor a publicat ilustraţiile. Imaginile înfăţişează oameni cu feţe distorsionate şi pantaloni supradimensionaţi, băieţi care apucă fete de fuste şi cel puţin un copil care pare să aibă un tatuaj pe picior.
Utilizatorii reţelelor sociale au fost în mare măsură amuzaţi de ilustraţii, dar mulţi le-au criticat, deoarece reprezintă ”anihilarea culturală” a Chinei şi au precizat că ar fi opera deliberată a infiltraţilor occidentali în sectorul educaţiei.
Hashtag-urile au fost vizualizate de miliarde de ori, stânjenind Partidul Comunist şi autorităţile educaţionale, care au anunţat o revizuire a tuturor manualelor ”pentru a se asigura că manualele respectă direcţia politică corectă şi orientarea valorică”.
Într-o declaraţie publicată luni, autorităţile din domeniul educaţiei au subliniat că 27 de persoane ”şi-au neglijat îndatoririle şi responsabilităţile” şi au fost pedepsite, inclusiv preşedintele editurii, redactorul-şef şi şeful biroului de editare al departamentului de matematică, aceştia fiind demişi din funcţii.
Declaraţia a mai menţionat că ilustratorii şi designerii au fost ”trataţi în consecinţă”, dar nu a oferit alte detalii. Ei şi studiourile lor nu vor mai lucra la proiectarea manualelor sau lucrări conexe, se mai arată în declaraţie preluată de The Guardian.
De asemenea, au fost descoperite o serie de probleme cu cărţile, precum dimensiunea, cantitatea şi calitatea ilustraţiilor, dintre care unele aveau ”probleme ştiinţifice şi normative”.