Carmen Tocală a explicat cum orice practicant de sport poate ajunge să fie propus la bacalaureatul olimpicilor, dacă antrenorul şi federaţia vede în el un viitor performăr.
„Nimeni nu a spus probabil până acum – loturile lărgite sunt propuneri ale antrenorilor şi colegilor de antrenor din fiecare federaţie, aprobate de un birou federal. În lotul lărgit poţi găsi un sportiv de pe stradă care ţi se pare că ar putea să fie selecţionabil la o echipă naţională (…) Sportivii pot devenii campioni dupa 18 ani, până atunci fac parte din loturile de pregătire”, a declarat Carmen Tocală.
Întrebată despre cazul Daianei Melinte, fiica Doinei Melinte care a dat bacul special deşi are numai 6 luni de canotaj în spate şi nici un concurs câştigat, Tocală explică:
„Rămâne însă să vedem în ce măsură este sportivă pentru loturile naţionale, acest lucru se verifica (…) Nu este înscrisă în acest moment, aveţi dreptate, este în perioada de pregătire pe care a prezentat-o federaţia de canotaj şi a participat la o probă de ergometru din ceea ce ştiu”.
Preşedintele ANST dă vina pentru scandalul iscat şi pe comisia de bacalaureat care ar fi trebuit să verifice cu atenţie dosarele venite de la federaţii. Ea spune că organizatorii trebuiau să asigure, cu atenţie, legibilitatea examenului pentru a evita haosul iscat.
Scandalul a pornit imediat după terminarea examenului de bacalaureat pentru olimpici. Semnalul neregulilor a fost dat atunci de unii concurenţi care se întrebau între ei, pe Facebook, cu cine au aranjat participarea ca şi sportivi. Aşa s-a descoperit că mai mult de o treime din cei 900 de înscrişi nu au fost nici sportivi şi nici participanţi la competiţii ştiinţifice.