Autorităţile americane deschid o nouă anchetă. Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi a iniţiat anterior, începând din 2016, 35 de investigaţii în care erau implicate vehicule Tesla în care ar fi fost folosite sisteme avansate de asistenţă pentru şofer, precum Autopilot.
Un total de 15 decese în urma accidentelor au fost raportate în cadrul acestor investigaţii. Tesla, care şi-a desfiinţat biroul de presă, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Lucrătorii Tesla care au fost angajaţi în urmă cu doar câteva luni sau săptămâni au fost deja daţi afară, compania începând să impună reducerile de personal anunțate de Elon Musk la începutul lunii iunie.
Un angajat senior, care fusese angajat la începutul acestui an, a declarat pentru Bussines Insider: „Am fost foarte șocat când mi s-a spus că sunt lăsat să plec. Fiind manager, aveam impresia că poziția mea este în siguranță”. Întrebat cum a decis Tesla la ce posturi să renunțe, el a spus: „Au spus că disponibilizările se bazează pe evaluări de performanță, dar acest lucru nu este adevărat, deoarece eram la Tesla doar de câteva luni și încă nu aveam obiective de performanță stabilite sau o evaluare a performanței. Am întrebat ce valori au folosit și au refuzat să-mi spună. Procesul cu siguranță nu a fost corect pentru că nu mi s-a oferit niciodată echipa pe care am cerut-o”.
Iain Abshier, care făcea parte din echipa de recrutare, a scris la rândul său într-o postare pe LinkedIn: „La naiba, vorbim despre un pumn în stomac. Vineri după-amiază am fost inclus în schema de disponibilizări a Tesla, după doar două săptămâni de muncă”.
Lui Robert Belovodskij i s-a revocat oferta de muncă ca „inginer de dezvoltare pentru controlul producției”. El a spus: „Momentul este nefericit, deoarece trebuia să încep la începutul lunii august”.