Autorităţile anunţă costul facturilor pentru iarnă. Gazul se scumpeşte, dar energia electrică se ieftineşte

Autorităţile române au anunţat costul facturilor pentru iarnă. Astfel, în timp ce gazele naturale se scumpesc cu 3%, energia electrică se ieftineşte cu 1%.
Filip Stan
07 aug. 2014, 09:29
Autorităţile anunţă costul facturilor pentru iarnă. Gazul se scumpeşte, dar energia electrică se ieftineşte

Curent mai ieftin, gaze mai scumpe începând cu această iarnă. În schimb, curentul electric se ieftineşte cu 1%, după scăderea unei taxe care era inclusă până acum în factură.

Citeşte şi România nu mai are nevoie de gaze ruseşti în această iarnă. Cu ce ne vom încălzi

Preţul gazelor naturale livrate populaţiei ar putea creşte cu mai puţin de 3%, cum se prevedea în calendarul prestabilit, în funcţie de evoluţiile pozitive în sensul scăderii importurilor, a declarat, joi, în cadrul ediţiei a XXII-a a Conferinţelor Focus Energetic, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Pe de altă parte, tot de la 1 octombrie, tarifele la gazele naturale destinate sectorului non-casnic nu vor creşte, neschimbat urmând să rămână şi preţul energiei electrice pentru populaţie, potrivit oficialului.

„Preţul gazelor naturale nu va creşte de la 1 octombrie pentru sectorul non-casnic. Deocamdată, suntem pe acelaşi palier cu preţurile internaţionale pe care l-am avut şi la 1 iulie. De asemenea, pentru populaţie, conform calendarului, rămâne creşterea de 3%, dar în funcţie de evoluţiile favorabile în sensul scăderii importurilor, am putea ajunge la un nivel sub cel anunţat, undeva între 1 şi 2%. Pentru energie electrică nu avem nicio modificare de preţ a tarifului”, a afirmat Havrileţ.

La sfârşitul lunii iunie, preşedintele ANRE menţiona că piaţa gazelor pentru consumatorii industriali se va liberaliza în totalitate pentru sectorul industrial până la 31 decembrie 2015.

Havrileţ a spus, totodată, că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 2,5% de la 1 iulie, iar cel pentru consumatorii industriali se va majora cu 1,5%.

„Prudenţial, am decis să creştem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia şi Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze şi a întări siguranţa în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc preţuri reglementate şi de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional /FMI/ în 2012, preţul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Legea energiei electrice şi a gazelor naturale prevede liberalizarea totală a pieţei gazelor pentru industrie la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.

Situaţia aprovizionării cu gaze în ţara noastră este mult mai bună ca anul trecut, explicaţia fiind aceea a unui consum mai mic, scrie economica.net. Mai exact, Ioan Niculae şi-a închis combinatele de îngrăşăminte, mari consumatori de gaze naturale, astfel încât avem în prezent un surplus de producţie.

Citeşte şi E.ON Energie România a modificat modelul facturilor la gaze naturale şi la energie electrică, din iulie

Surplusul de gaze a fost suficient şi pentru umplerea depozitelor pentru la iarnă. Astfel, România are pentru la iarnă peste 2 miliarde de metri cub de gaze, comparativ cu 1,6 miliarde de metri cubi cât avea în anii precedenţi.

Citeşte şi Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

Asta poate fi o veste bună şi în privinţa preţului la gazele naturale, întrucât gazul din producţia internă este la jumătatea celor din import. Anul acesta preţurile s-au menţinut scăzute pentru că la populaţie ajung doar 2% gaze din import.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 18 iulie
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Codul Rutier. Verificați în documente această dată. Este obligatoriu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'