China a executat 2.400 de condamnaţi în 2013, potrivit unui ONG. Cu toate acestea, cifra condamnaţilor de anul trecut a reprezentat o scădere de 20% comparativ cu anul 2012 şi o diminuare puternică în raport cu cele 12.000 de execuţii înregistrate în 20012, precizează într-un comunicat Fundaţia Dui Hua (‘Dialog’), cu sediul în SUA.
Secret de stat, numărul exact de persoane executate în China nu a fost niciodată divulgat de autorităţi, comentează AFP. Însă, potrivit mai multor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, numai în China sunt executaţi mai mulţi condamnaţi decât în toate ţările la un loc.
Potrivit Amnesty International, un total de 778 de persoane au fost executate în afara Chinei. Organizaţia neguvernamentală nu oferă estimări cu privire la China.
Campania „Loviţi puternic” bate toate recordurile din lume
Cu toate acestea, niciun bilanţ din vremurile recent nu poate fi comparat cu recordul de 24.000 de condamnări la moarte anunţate în 1983, primul an al campaniei ‘Loviţi puternic’, supervizată de „Numărul 1” al regimului comunist de atunci, Deng Xiaoping, scrie Agerpres.
Dui Hua afirmă că a obţinut aceste cifre de la ‘responsabili judiciari care au acces la un număr de execuţii practicate în fiecare an’ în China.
Tendinţa în scădere a numărului de execuţii din China riscă totuşi, potrivit acestui ONG, să fie pusă sub semnul întrebării din cauza campaniei autorităţilor chineze în regiunea musulmană Xianjiang, pradă unei revolte incipiente din partea unei populaţii care respinge tutela Beijingului.
Potrivit AFP, anul acesta, sute de persoane au fost condamnate la Xinjiang pentru ‘terorism’, în timp ce alte câteva sute şi-au găsit moartea în atentate urmate de operaţiuni armate ale forţelor de securitate.
În 2007, China a redus numărul de crime pasibile de pedeapsa cu moartea pe teritoriul său. Însă sistemul său penal, aflat sub controlul direct al Partidului Comunist, rămâne o maşinărie de condamnat de tip cvasi-sistematic, achitările fiind rarisime, mai scrie AFP.