Autoritățile din Austria le-au pus gând rău șoferior vitezomani. Cei care încalcă legea și depășesc limita de viteză vor rămâne fără mașini pentru că statul le va confisca și le va scoate la licitație.
Guvernul austriac a găsit o metotă ingenioasă prin care să le vină de hac șoferilor vitezomani. Coaliția de guvernare de la Viena formată din conservatori și verzi a anunțat că vrea să modifice legislația în vigoare astfel încât să se alinieze țărilor învecinate precum Germania și Elveția.
Această măsură vine în sprijinul autorităților locale din Austria, care se plâng că încearcă de ani de zile să pună capăt curselor ilegale din municipiile lor, precum și a altor cazuri de șofat la viteze extreme.
„La vitezele despre care vorbim nimeni nu este pe deplin în control asupra vehiculului său. Mașina devine o armă ce nu poate fi controlată și un pericol la adresa unor oameni nevinovați”, a declarat ministrul austriac al Transporturilor Leonore Gewessler.
Aceasta a precizat că orice șofer care va fi prins conducând la o viteză de 60 km/h peste limita legală în orașe, sau cu 70 km/h în alte locuri, va avea mașina confiscată timp de două săptămâni.
Ministrul Transporturilor a subliniat faptul că, în cazul unor abateri repetate sau dacă viteza va fi cu peste 80 km/h în localități, respectiv 90 km/h în afara lor, mai mare decât limita legală, mașina va fi confiscată definitiv și vândută la licitație de către autorități.
Noua modificare vine în completarea măsurilor adoptate în anul 2021, care au prelungit perioada pentru care șoferii își pierd carnetul dacă sunt prinși depășind viteza maximă legată.
„Cel care nu mai are o mașină nu mai poate conduce cu viteză. Exact din acest motiv măsura are atât de mult succes în alte țări, fiindcă lovește acolo unde doare și protejează populația generală”, a adăugat Gewessler. Ea a afirmat de asemenea că, deși măsurile sunt dure, ele sunt necesare.
După ce în urmă cu mai bine de zece ani au fost declarate ilegale, radarele fixe vor apărea din nou pe șoselele din România. Scopul acestora este de a descuraja comportamentul agresiv al șoferilor.
Uniunea Europeană vrea ca România să își crească nivelul de siguranță pe șosele și oferă prin PNRR zeci de milioane de euro pentru radare fixe, camere de supraveghere a traficului și limitatoare de viteză.
Astfel, Poliția Română vrea să monteze pe drumurile publice 500 de camere video, 300 de radare fixe și 1000 de limitatoare. Acestea vor costa aproximativ 35 de milioane de euro, iar banii ar urma să vină din PNRR. Noile echipamente vor intra în componența unui sistem electronic pentru monitorizarea circulației pe care Ministerul Transporturilor vrea să îl implementeze.
Politicienii trebuie să adopte până în decembrie 2022, legislația care să perimtă funcționarea acestor echipamente, iar sistemul „e-SIGUR” trebuie să devină operațional în cel mult doi ani.
Aceste sisteme vor semnala autorităților comportamentul indisciplinat al șoferilor, dacă depăseșc limita legală de viteză sau dacă trec pe culoare roșie a semafoarelor.
Numerele de înmatriculare ale mașinilor vor putea fi citite, iar toți cei care vor încălca legea vor fi automat sancționați.
Citește și Codul rutier 2022. Șoferii pot fi amendați chiar dacă au montate anvelopele de iarnă pe mașină