Această cerere vizează Radio Azadlyg, secția azeră a postului Radio Europa Liberă, finanțat de Congresul SUA, precum și posturile de televiziune online Saati TV, Turan TV și Meidan TV.
Aceste mass-media ‘reprezintă o amenințare pentru interesele legitime ale statului și societății’, a motivat Ministerul Comunicațiilor azer în cererea înaintată justiției, fără a face alte precizări.
‘Este vorba de un demers care contravine libertății de exprimare și independenței presei’, a denunțat, la rândul său, directorul postului Turan TV, Ganimat Zahid. ‘Nu mă aștept la nimic din partea justiției. Tribunalul va aproba pur și simplu ordinul politic’ care i-a fost dat, a adăugat el la Strasbourg, unde s-a autoexilat.
‘Se încearcă înăbușirea mass-media libere din Azerbaidjan’, a adăugat și Habib Muntezir, reprezentantul Meidan TV, cu sediul în Germania. Țară din Caucaz bogată în hidrocarburi, Azerbaidjanul este adesea criticat de organizațiile non-guvernamentale internaționale pentru abuzuri contra apărătorilor drepturilor omului și vocilor critice față de președintele Ilham Aliev, potrviit Agerpres.
Această fostă republică sovietică se află pe locul 162 în clasamentul mondial privind libertatea presei pentru 2017 dat publicității miercuri de organizația ‘Reporteri fără Frontiere’.
‘Jurnaliștii independenți și bloggerii sunt aruncați în închisoare dacă nu se cedează întâi hărțuirii, presiunilor, șantajului sau corupției’, subliniază organizația non-guvernamentală. ‘În fața presiunii internaționle, regimul i-a pus în libertate la începutul lui 2016 pe jurnaliștii cei mai cunoscuți care erau închiși, însă a arestat alții în lunile ce au urmat’, continuă organizația.
Ilham Aliev se află la putere în Azerbaidjan din 2003, după moartea tatălui său, fost înalt responsabil KGB, care conducea autoritar această țară din 1993. Ilham Aliev a fost reales pentru un al treilea mandat în 2013.