Autorităţile din cinci judeţe cer redenumirea DN67C în „Transalpina – Drumul Regilor”

Autorităţile locale din cinci judeţe - Alba, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea - îi cer ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, redenumirea DN67C cu un nou nume "Transalpina - Drumul Regilor", cu scopul "devenirii unui brand", după ce a fost străbătut de Burebista, Decebal, împăratul Traian, regele Ferdinand şi regele Carol al II-lea.
Iulian Tudor
23 oct. 2013, 08:15
Autorităţile din cinci judeţe cer redenumirea DN67C în

„Eu am obţinut acordul tuturor prefecţilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi a primarilor implicaţi în această acţiune din judeţele Alba, Gorj, Hunedoara, Sibiu şi Vâlcea, pentru redenumirea şi personalizarea DN67C cu un nou nume care să redea specificul zonei, să aibă conotaţie istorică pentru această regiune geografică şi cultural-istorică, în vederea devenirii unui brand pentru turismul românesc în context european”, a precizat inginerul Adrian Vasile Pîrpăriţă-Rudeanu, reprezentantul Asociaţiei Reuniunea Mărginimii Sibiului, potrivit Agerpres.

Înainte de a conveni să redenumească DN67C „TransalpinaDrumul Regilor„, autorităţile locale au analizat şi o altă posibilă denumire „Transalpina – Drumul românilor”. Întrebat ce denumire crede că i s-ar potrivi Transalpinei mai bine, preşedintele Traian Băsescu, prezent în luna iulie, la Jina, a spus că preferă „Drumul românilor”.

„La cât e de frumoasă Transalpina, poţi să-i spui şi” Drumul regilor” şi „Drumul românilor”. E foarte frumos. Nu m-am gândit. „Drumul românilor” poţi să-i spui fără grijă. (Mi-a plăcut – n.r.) sălbăticia în general. Partea de Rânca mi-a plăcut cel mai mult”, a spus atunci Traian Băsescu.

De la Novaci, în judeţul Gorj, până la Sebeş, în judeţul Alba, Transalpina a fost iniţial, pe timpul lui Burebista, Decebal şi a împăratului Traian, „Drumul oilor”, potrivit lui Emil Pîrpăriţă. El susţine că în 1916 austro-ungarii au început construcţia unui drum strategic care a prins contur până la sfârşitul Primului Război Mondial. În 1920, regele Ferdinand a mers pe acest drum până la locul numit „Masa lui Ferdinand”. Un cioban i-ar fi cântat la fluier regelui şi a fost răsplătit cu patru galbeni. În 1935, regele Carol al II-lea, împreună cu premierul de atunci, Armand Călinescu, sosesc cu trenul regal la Sălişte, în Mărginimea Sibiului, de unde pornesc pe „Drumul oilor”, care devine „Drumul regelui”, pe traseul Sălişte-Tilişca-Rod-Poiana Sibiului-Jina-Dobra-Obârşia Lotrului-Novaci.

DN67C Transalpina, folosit iniţial de ciobani pentru transhumanţă, pe urmă de legiunile romane pentru a ajunge în inima Daciei, apoi şi de doi regi, străbate o zonă cu un potenţial turistic deosebit. Transalpina este şoseaua cea mai înaltă din România, la 2.145 metri altitudine. De la o altitudine de 260 de metri până la 2.145 în Pasul Urdele, acest drum poate fi străbătut într-o singură zi, de la un capăt la altul.

CITEŞTE ŞI: Şoseaua Transalpina, CEL MAI PERICULOS drum din România

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
S-a pus limită la banii cash. Anunț pentru cei care retrag numerar la bancomat. Banca te obligă
Playtech.ro
Cine sunt românii care vor avea pensia mărită cu 700 de lei. Ce se întâmplă până pe 15 august
DailyBusiness
METEO. ANM anunță ce îi așteaptă pe români în luna august
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Cea mai fină ciocolată de casă. Rețeta de care nu te poți sătura
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei, asta i-a adus AURUL
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Marina rusă începe exerciții majore implicând flotele sale
MediaFlux
BETTY SALAM, cum n-a fost VĂZUTĂ NICIODATĂ! EXCLUSIV PAPARAZZI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!