Nu este sigur că această retragere a proiectului va pune capăt protestelor, numite Mişcarea Umbrelelor. Aceasta era principala cerinţă a protestatarilor. Protestele au evoluat şi sute de mii de oameni cer acum o reformă democratică şi investigarea actelor brutale comise de poliţie.
Lam a spus în trecut că proiectul este „mort”, însă nu l-a retras. Ea a spus săptămâna trecută la o întâlnire cu oamenii de afaceri că a cauzat „un dezastru de neiertat” prin introducerea proiectului de lege privind extrădarea şi că, dacă ar avea de ales, s-ar scuza şi ar demisiona, potrivit înregistrării obţinute de Reuters.
Lam a ţinut marţi o conferinţă de presă televizată, la care a declarat că niciodată nu a cerut să demisioneze şi că Beijingul crede că Guvernul ei poate rezolva criza fără intervenţia Chinei.
Guvernul chinez a respins propunerea ei de a interveni în conflict. El a criticat demonstraţiile şi a avertizat că vor avea un impact important asupra economiei Hong Kong-ului. Totuşi, Beijingul a spus că dacă aceste manifestaţii afectează securitatea Chinei, va interveni.
Ministrul chinez de Externe a afirmat că Guvernul central „susţine, respectă şi înţelege” decizia lui Lam de a suspenda proiectul.
Marţi noapte au avut loc din nou demonstraţii. Forţele de ordine au intervenit cu gloanţe de cauciuc şi spray-uri lacrimogene pentru a dispersa mulţimea din două puncte ale oraşului. Trei bărbaţi cu vârste cuprinse între 21 şi 42 de ani au fost spitalizaţi. Doi sunt în stare stabilă şi unul a fost externat.
Poliţia a negat în mod repetat că a folosit forţa excesiv.