Moartea algelor verzi din lac a determinat scăderea bruscă a nivelului de oxigen în timpul nopţii de miercuri spre joi, a explicat municipalitatea într-un comunicat. În urma acestui eveniment au fost colectate douăzeci de tone de peşti morţi, cantitate ce ar reprezenta majoritatea fondului piscicol din lacul Aasee.
Problema a fost exacerbată atât de temperaturile ridicate, care au îngreunat capacitatea apei de a reţine oxigen, cât şi de creşterea numărului de cadavre de peşti al căror proces de descompunere consumă o cantitate mare din acest gaz.
Duminică, echipajele de pompieri au făcut eforturi pentru a introduce apă şi oxigen în lac cu ajutorul pompelor de mare presiune pentru a salva peştii rămaşi în viaţă. Operaţiunea este prevăzută a se încheia în cursul zilei de luni, precizează DPA, citată de Agerpres.
Citeşte şi Peste 1.300 de tone de alge, strânse de pe plajele din sudul litoralului
Purtătorul de cuvânt al municipalităţii, Joachim Schiek, a confirmat sâmbătă că majoritatea peştilor au murit. „Ecosistemul din lacul Aasee, a suferit un fel de atac de cord. În acest moment facem tot ce putem pentru a-l ajuta să-şi revină”, a spus el.
Joi, măsurătorile efectuate asupra mostrelor de apă prelevate din lac nu au oferit un motiv de îngrijorare, a declarat Karl-Heinz Wortmann de la asociaţia locală a pescarilor Fruehauf, potrivit Agerpres.
Vieţuitoarele sălbatice au fost afectate de valul de căldură majoră ce a cuprins timp de mai multe săptămâni Germania, numeroase exemplare din specii diferite fiind găsite moarte pe întreg teritoriul ţării din cauza temperaturilor ridicate.