Viitura care a făcut prăpăd în Germania, Austria, Cehia şi Ungaria este deja în România, potrivit România TV. Specialiştii spun că este diminuată cu 15%, dar chiar şi aşa, efectele încep să se vadă şi la noi. În Mehedinţi, în aval de Porţile de Fier II, există deja suprafeţe inundate, iar hidrologii stau cu ochii pe fluviu şi iau cotele din trei în trei ore.
„S-a ajuns la cota de atenţie, atât la Gruia, cât şi la Calafat. Avem câteva suprafeţe de teren inundate, respectiv păşune, islaz, în localităţile Pristol şi Gogoşu. S-a constituit o celulă de criză. Cotele Dunării sunt monitorizate din 3 în 3 ore”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Apele Române Mehedinţi, Magda Dincă.
Debitul Dunării este de 10.500 m cubi pe secundă, debit care nu ameninţă, dar care impune anumite restricţii. La vecinii sârbi, situaţia este mai rea. Ei au închis complet navigaţia în unele zone.
Hidrologii spun că 10.600 mc/s este debitul maxim din acestă perioadă al fluviului şi că în următoarele zile apele se vor retrage. Pot apărea însă probleme în zona Dunării de Jos, pentru că fluviul va mai prelua şi debitele râurilor care se varsă în fluviu.