„La Electrica apar o serie de probleme legate de structura corporatistă a grupului. Este Hotărârea de Guvern dată din martie. Vizăm o privatizare majoritară, prin majorare de capital. Statul va rămâne cu 49%, iar plasamentele private reunite vor deţine 51%. În grupul Electrica intră, în momentul de faţă, şi participaţiile minoritare la companiile de distribuţie privatizate. Vorbim de un 20% la Enel, la E-ON şi aşa mai departe”, a spus Dumitraşcu.
Potrivit acestuia, în urma proceselor de privatizare nu toate obligaţiile din contractele de privatizare au fost îndeplinite de către cumpărători.
„În urma controalelor Curţii de Conturi s-a ajuns la nişte imputaţii, să le numesc aşa, destul de consistente. Au început nişte procese care au ajuns la Curţile de arbitraj. Pretenţiile Electrica sunt undeva în jur de 1,5 – spre 2 miliarde de euro, vorbim de sume însemnate. În schimb, cei vizaţi vin în apărare cu un alt mecanism de calcul al penalităţilor şi, după părerea dânşilor, penalităţile însumate ar fi undeva la 500 – 700 milioane euro. Constataţi că diferenţa este mare între ce se pretinde de unii şi ce se pretinde de ceilalţi. Lăsând aceste pachete de acţiuni în Electrica, rezultatul final, valoarea pe acţiune şi preţul minim indicat de evaluator, va fi viciat şi supus discuţiilor. Decizia noastră a fost să extragem participaţiile de care discutăm să le plasăm într-un fond controlat de Departamentul de Energie, urmând ca Departamentul să continue demersurile de recuperare a pretenţiilor emise anterior de Electrica şi să gestioneze aceste pachete de acţiuni, iar Electrica ca Grup să aibă o structură corporatistă şi de capital curat, care să nu ridice atâtea întrebări”, a precizat oficialul Departamentului pentru Energie.
Acesta a mai spus că, în paralel, se va desfăşura o acţiune importantă de restructurare la nivel de grup.
„În urma reorganizărilor grupului Electrica au apărut Electrica Serv pe zonele neprivatizate şi alte cinci societăţi de servicii energetice. Trei dinte aceste societăţi sunt în stare vădită de insolvenţă. Acolo unde distribuţia este privată nu au mai apelat la serviciile societăţii de stat, care în mod clasic asigura întreţinerea de reţele. Şi-au format propriile structuri. Trei dintre cele cinci societăţi de servicii energetice au bilanţuri negative, pe zi ce trece se îndatorează tot mai mult, într-un cuvânt devin insolvabile. În perioada următoare, toate cele cinci societăţi vor intra într-o procedură de reorganizare, dar mai mult ca sigur, pe baza datelor economice, trei vor intra într-o procedură rapidă de lichidate-dizolvare. Acţiunea trebuie să se petreacă din această toamnă, ca până la finalul anului să curăţăm bilanţul consolidat al grupului Electrica. Restructurarea va viza şi alte zone din grupul Electrica. Şi în distribuţie sunt segmente supradimensionate. Una dintre ele are peste 90 de oameni în zona IT şi peste 60 în contabilitate. Aşa poate fi transformată distribuţia într-o firmă de soft şi să faci concurenţă lui Deloitte pe auditul economic”, a mai afirmat Dumitraşcu.