‘Vom umbla puţin la taxa de cogenerare şi la tariful de transport mai ales pentru consumatorii intreruptibili, trebuie să vedem cum putem să mai scădem tarifele de transport. Toate aceste lucruri sunt gândite pentru a realiza un cost al facturii cât mai mic. Altfel, ieşim la export cu produsele noastre mult mai scumpe decât ar trebui. Avem şi o responsabilitate politică şi una socială, nu putem să lăsăm industria românească în afara jocului competiţiei pe piaţa internaţională. Cred că am procedat corect şi în continuare mă gândesc şi la alte soluţii care pot contribui la micşorarea preţului energiei electrice’, a spus Niţă, joi, la în seminar de specialitate, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, sunt mari companii în România nemulţumite de preţul energiei ‘pe bună dreptate’ pentru că ei compară cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană.
‘Evident că trebuie să găsim acele scheme de sprijin, împreună cu Uniunea Europeană, şi acum gândim o schemă de sprijin pentru consumatorii industriali şi una pentru gaze naturale. O să trimitem Comisiei, o să discutăm, poate să găsim o soluţie care să permită folosirea acestor scheme de ajutor măcar pe perioadă limitată pentru a putea trece liberalizarea preţului la gaze naturale, în special, şi evident şi la energie electrică. Interesul nostru este să avem preţuri mici care să poată face ca produsele româneşti să fie cât mai competitive şi în acelaşi timp şi populaţia să poată să suporte acest preţ’, a explicat ministrul delegat pentru Energie.
Niţă a precizat că acesta este motivul pentru care întârzie definirea consumatorului vulnerabil.
‘Sper ca Ministerul Muncii să definitiveze acest obiectiv de a clarifica în mod clar consumatorul vulnerabil, care sunt facilităţile. Aici trebuie să intre şi întreprinderile mici şi mijlocii pentru că există în Uniunea Europeană şi această posibilitate de a sprijini şi a numi pe unii consumatori vulnerabili’, a mai spus Niţă.