UPDATE
Opt persoane au fost reținute și plasate în detenție luni la Istanbul în cadrul anchetei privind atentatul comis în noaptea de Anul Nou și revendicat de Statul Islamic, a relatat agenția de presă Dogan, preluată de AFP.
Arestările au fost operate de echipe ale poliției antiteroriste, dar nu se cunosc detalii despre cei reținuți.
Jihadiştii Statului Islamic au revendicat luni dimineaţă atacul armat care a zguduit în noaptea dintre ani clubul Reina din metropola Istanbul. Un număr de 39 de persoane şi-au pierdut viaţa în atac, printre care se numără inclusiv 24 de cetăţeni străini, în vreme ce autorităţile turce au lansat o operaţiune masivă pentru a-l captura pe atacatorul necunoscut, care a reuşit să scape în haosul de după atac, transmite Reuters.
Motivul atacului nu este clar, dar există suspiciuni că atacatorul ar avea legături cu gruparea Stat Islamic, de care sunt legate cel puţin două atacuri teroriste comise anul trecut în Turcia, potrivit BBC.
Premierul Turciei, Binali Yildirim, declara că autorităţile turce nu au informaţii clare pentru a putea stabili cine este vinovat de atacul armat sângeros de la clubul Reina.
De asemenea, nicio grupare teroristă nu a revendicat până în acest moment atacul armat în care şi-au pierdut viaţa 39 de persoane, inclusiv 28 de cetăţeni străini din 11 ţări, între care Liban, Libia, Arabia Saudită, Maroc, Israel, India şi Iordania.
Atacul armat a avut loc în jurul orei locale 01.30, când aproximativ 500 – 600 de persoane sărbătoreau trecerea dintre ani în clubul Reina, aflat pe malul european al Bosforului.
”Un terorist cu o armă care avea ţeavă lungă… a dus la capăt în mod brutal şi sălbatic acest atac, după ce a deschis focul spre persoane care erau aici pur şi simplu pentru a sărbători Anul Nou”, declara guvernatorul din Istanbul, Vasip Sahin.
”Atacatorul criminal a intrat în clădire cu un Kalaşnikov. Seviciile secrete americane au avertizat în urmă cu o săptămână cu privire la un asemenea incident şi măsuri de securitate au fost luate pentru a evita un atac, inclusiv pe faleză. Şi uitaţi ce s-a întâmplat”, spunea proprietarul clubului Reina, Mehmet Kocarslan.
Unii martori susţin că atacatorul vorbea în limba arabă, însă informaţia nu a fost confirmată oficial, iar pentru a scăpa cu viaţă unele persoane aflate în club au sărit în apele Bosforului.
Conform autorităţilor, atacatorul a intrat în clubul de noapte îmbrăcat în costum de Moş Crăciun şi a împuşcat mai întâi un poliţist şi un civil care erau în faţa localului din Istanbul.
Martorii au rememorat haosul şi panica oamenilor care încercau să scape cu viaţă din clubul Reina, povestind cum s-au căţărat peste cadavre pentru a reuşi să iasă.
”Tocmai ne găsisem un loc, în apropierea uşii era foarte mult praf şi fum. Apoi au început focurile de armă şi multe fete au leşinat. Ei spun că au murit 35 sau 40 de oameni, dar cred că sunt mai multe victime pentru că atunci când mergeam oamenii se căţărau peste alţii”, a relatat fotbalistul Sefa Boydaş, aflat ţn club în acea noapte.
Clubul Reina este unul select, fiind frecventat şi de foarte mulţi cetăţeni străini, şi este situat pe malul european al Bosforului, lângă primul pod construit peste strâmtoarea care separă Europa de Asia.
La Istanbul, până la 25.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în perioada sărbătorilor de iarnă.
Autorităţile turce au luat măsuri de securitate suplimentare în noaptea dintre ani în urma atentatelor numeroase comise în ultimele luni de jihadiştii Statului Islamic, dar şi de militanţii kurzi de la PKK. Circulaţia rutieră a fost oprită pe mai multe artere care duc spre centrul Istanbulului, dar şi în Ankara. Mai mult, până la 17.000 de ofiţeri de poliţie au fost desfăşuraţi în noaptea dintre ani pe străzile din metropola situată pe malul Bosforului.
Jihadiştii Statului Islamic au comis în luna iulie un atentat sângeros la aeroportul internaţional Ataturk din apropiere de Istanbul. Un număr de 45 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul armat din terminalul aeroportului Ataturk.
De asemenea, atacul armat din clubul de noapte are loc la aproape două săptămâni de la asasinarea ambasadorului rus Andrei Karlov în Ankara.
Turcia face parte din coaliţia internaţională care bombordează poziţiile jihadiştilor Statului Islamic din Siria şi Irak. De asemnea, soldaţii turci au lansat la finele lunii august o campanie militară împotriva jihadiştilor din apropierea frontierei cu Turcia.