Autorul dublei crime de la Bran, de la începutul acestui an, Daniel Ioan Pepine, a fost condamnat în primă instanță la 23 de ani și 6 luni de închisoare. Pe lângă pedeapsa de închisoare de 23 de ani, Pepine va trebui să plătească rudelor victimelor daune morale în valoare de 1,85 milioane de lei.
Criminalul și-a ucis vărul, pe Nicu Pepene, în vârstă de 38 de ani și pe soția acestuia, Alexandra, în vârstă de 32 de ani.
Nicu Pepene era pompier, iar soția sa lucra ca asistent medical. Daniel Ioan Pepine a fost găsit vinovat de omor calificat și violare de domiciliu de către Tribunalul Brașov. Motivul pentru care bărbatul și-a ucis vărul și pe soția acestuia este o neînțelegere legată de terenurile pe care le dețineau cei doi.
Localnicii susțin că era vorba de o fâșie de teren de 15 centimetri aflată în dispută între cei doi veri. În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2023, autorul dublului omor a intrat în casa celor doi soți și a început să îi lovească cu sălbăticie, până când cei doi și-au pierdut viața.
Vecinii i-au găsit în dimineața zilei de 16 ianuarie lipsiți de viață, cu capetele zdrobite, în casa în care locuiau, în satul Șimon al comunei brașovene Bran. Rudele și vecinii îl bănuiau pe Daniel Ioan Pepine ca fiind autor al asasinatului, mai ales că acesta era de negăsit.
Criminalul s-a ascuns în casă, înarmat cu un cuțit. Tatăl acestuia le-a dezvăluit anchetatorilor sosiți la fața locului că fiul său are afecțiuni psihice și nu își luase tratamentul. Astfel, acesta era considerat extrem de periculos, încât anchetatorii au recurs la un psiholog criminalist de la INC București pentru prinderea sa.
Un psiholog criminalist de la INC București a reușit, printr-un vicleșug inspirat, să-l dezarmeze pe Daniel Pepine. Știa că agresorul este credincios și l-a provocat, în timpul negocierii de la Bran, să spună psalmii. Gestul specific rugăciunii (mâinile împreunate) l-a determinat pe Pepine să lase cuțitul de-o parte. Atunci au intervenit polițiștii de a Serviciul de Acțiuni Speciale, fiind evitată astfel o nouă tragedie.
În anchetă, bărbatul a recunoscut fapta, dar a descris evenimentul altfel decât s-a întâmplat în realitate. A mărturisit anchetatorilor că se afla într-un conflict cu vecinul și în același timp vărul lui, din cauza unor neînțelegeri legate de granița dintre proprietăți. Era un conflict vechi, ajuns și în instanță. Crima a fost descrisă de Pepine ca un vis, un coșmar, în timpul căruia cineva îl strângea pe el de gât, iar el se lupta să scape, lovind în stânga și în dreapta cu un cuțit. Știa că ”în vis” și-a lovit victimele, dar nu-și aducea aminte ce s-a întâmplat cu ele după această luptă.
Câinele de de urmă al Poliției Brașov a fost cel care a condus echipa de criminaliști în casa criminalului. Aceștia se pregăteau să caute prin pădurile din zonă, convinși că agresorul fugise deja, doar că Bata pur și simplu s-a oprit în dreptul casei unde se ascundea Pepine și nu s-a mai lăsat dusă. Atunci au înțeles polițiștii că individul se ascunde acolo. L-au găsit înarmat cu un cuțit, ascunzându-se în mansarda imobilului.
Deși criminalul este cunoscut cu afecțiuni psihice, raportul psihologilor a stabilit că nu se recomandă aplicarea măsurilor de siguranță cu caracter medical, iar ”inculpatul simulează simptome de amnezie lacunară”, și are discernământ, motiv pentru care a fost judecat și condamnat ca un criminal, nu ca pe un om bolnav.