Autostrada A1 Sibiu – Pitești se află într-un stadiu avansat al lucrărilor, mai exact 50% din construcție este deja finalizată, iar primele straturi de asfalt au fost deja turnate.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a numit această autostradă drept „unul dintre cele mai impresionante proiecte în construcție din România”.
Viaductul Tălmăcel constituie cea mai complexă lucrare de pe tronsonul dintre Sibiu și Boița al A1 Pitești-Sibiu. Acesta are o lungime de 650 de metri și o înălțime de până la 30 de metri. Podul este casetat și executat în consolă, include 8 deschideri și este construit după cele mai noi standarde în domeniu, informa ministrul Drulă.
CNAIR a publicat hiar și video impresionant despre Autostrada A1 Sibiu – Pitești în care doi dintre ingineri explicau maniera specială în care sunt abordate lucrările pentru ridicarea viaductului Tălmăcel
„Folosim un sistem de cărucioare și se va betona tot podul din secțiuni de 4 sau 5 metri, înaintându-se simetric de pe fiecare cap de pilon (…) Vor fi, de fapt, două cărucioare (fiecare va betona o parte a podului pentru a nu risca un debalans) și după fiecare betonare trosoanele în sine vor fi tensionate ca să țină tot podul la un loc. Ritmul de betonare în această tehnologie este în general de un tronson turnat la fiecare 7 zile.(…) Există 27 de structuri pe acest tronson de autostradă definite ca poduri (adică o deschidere mai mare de 5 metri) și încă 24 de structuri mai mici fabricate pentru trecerea animalelor și permeabilitatea în transversala autostrăzii (așa numitele ecoducte)”, a explicat inginerul Bogdan Alexandru, potrivit HotNews.
Cătălin Drulă a explicat că este vorba despre un pas important pentru autostrada Făgăraş-Braşov deoarece acest proiect „a zăcut uitat” timp de 10 ani.
„Contract semnat pentru proiectarea autostrăzii Făgăraş-Braşov, o investiţie care fusese abandonată de peste 10 ani. În această dimineaţă (luni, n.r.) am luat parte la semnarea contractului dintre Compania de drumuri şi proiectantul care va realiza completarea studiului de fezabilitate şi proiectul tehnic de detaliu. Acest segment al autostrăzii A3 Transilvania, lung de 48 de km, a fost scos la licitaţie în această primăvară, după un deceniu în care a zăcut uitat. Este primul contract semnat pe noul caiet de sarcini care are prevederi mult mai echilibrate. Traseul începe cu un nod rutier care face legătura la Codlea cu autostrada Ploieşti-Braşov şi se încheie în apropiere de Făgăraş, printr-un nod de mare viteză care face conexiunea cu autostrada Sibiu-Făgăraş. În plus, în zona municipiului Braşov, proiectantul va asigura legătura cu autostrada Braşov-Bacău”, a scris Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.