Autoritatile au decis, sambata, sa mai prelungeasca cu inca doua luni discutiile cu asocierea Vinci-Strabag-Aktor pe marginea concesiunii Comarnic-Brasov, care presupune un cost de constructie de 1,8 miliarde de euro. Pentru aceasta, statul roman va plati anual cate 325 milioane de euro timp de 26 de ani, adica 8,5 miliarde de euro pentru constructia, operarea si intretinerea celor 53 de km de autostrada.
Citeşte şi Anunţ important despre autostrăzile din România. Se va întâmpla în anii următori
In varianta finala a Master Planului General de Transport (MPGT), document care inca nu a fost finalizat in intregime si din care Ministerul Transporturilor a prezentat doar o sinteza, traseul autostrazii Comarnic – Brasov a fost revizuit si intreg proiectul regandit, astfel incat costurile estimative ajung la aproape 1 miliard de euro, o suma substantial mai mica decat cele 1,8 miliarde de euro pentru proiectul in varianta concesiunii cu Vinci-Aktor-Strabag.
Practic, traseul autostrazii a fost in detaliu analizat si a fost regandit intr-o varianta in care e nevoie de tuneluri doar pe o lungime de 13 km. Astfel, noul cost estimat pentru constructia Comarnic – Brasov ar fi de aproape 1 miliard de euro, iar de la Comarnic la Ploiesti costul ar fi de aproape 300 de milioane de euro, potrivit unor surse apropiate situatiei consultate de HotNews.ro.
In plus, realizarea proiectului intr-un sistem clasic de achizitie publica precum lictatiile ar putea duce ca intr-un final costul intregului proiect sa fie si mai mic. Din experientele de pana acum, proiectele de autostrada scoase la licitatie – majoritatea pe fonduri europene – au fost atribuite si contractate cu oferte care ajung in medie la 70-80% din costul estimat.
Citeşte mai mult pe HotNews.ro
Citeşte şi Rus: Lucrările la autostrada Comarnic – Braşov, greu de susţinut financiar din bugetul statului