Autostrada Comarnic – Brașov, departe de realitate. Problemele recunoscute de CNAIR. „Va fi foarte greu de construit. Se profilează tunele de 30 km prin munte”

Autostrada Comarnic – Brașov va fi foarte greu de construit, în condiţiile în care se profilează tunele pe o lungime de 30 de kilometri prin munte, inclusiv pe sub albia râului Prahova, a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu.
Filip Stan
02 iun. 2022, 16:10
Autostrada Comarnic – Brașov, departe de realitate. Problemele recunoscute de CNAIR.

Autostrada Comarnic – Brașov este probabil cel mai aşteptat drum din România, în condiţiile în care pe DN1 se formează la fiecare sfârşit de săptămână cozi spre staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Cu toate acestea, reprezentanţii CNAIR nu le-ar da şoferilor mai speranţe că drumul de mare viteză va fi construit prea curând şi admit că există probleme.

„Comarnic – Brașov, vorbind din perspectiva specialiștilor, va fi o autostradă foarte greu de construit. Gândiți-vă că, din ce avem noi acum în studiul de fezabilitate, se profilează un tunel de o lungime de aproximativ 30 de kilometri, prin munte și inclusiv pe sub albia râului Prahova – nu un singur tunel, ci o succesiune de tunele din cei 60 de kilometri între Comarnic și Brașov”, a spus Alin Şerbănescu, conform B1.

Citeşte şi: Pensii 2022. Banii intră pe card sau îi aduce poştaşul de luna viitoare. Cine sunt pensionarii tăiaţi de pe lista majorărilor

De ce nu s-a construit Autostrada Comarnic – Brașov până acum. „Ai situri Natura 2000 pe tot ce înseamnă zona respectivă, în special pe versanți”

Întrebat dacă există deja un studiu de fezabilitate pentru Autostrada Comarnic – Brașov, Şerbănescu a explicat: „Studiul de fezabilitate este în lucru, de aia zic, din ceea ce se prefigurează, cam așa s-ar putea să arate soluția. Nu știu dacă vor rămâne toți cei 30 de kilometri. Este o autostradă foarte grea. Va fi foarte greu de construit această autostradă, dintr-un motiv oarecum simplu, să spunem – pe de o parte, ai situri Natura 2000 pe tot ce înseamnă zona respectivă, în special pe versanți, și, pe partea cealaltă, ai inclusiv în fostul coridor pe care ar fi trebuit să se construiască fosta autostradă, ghici ce, case, curți”.

„Eu n-aș fi chiar atât de pesimist, dar trebuie să ne așteptăm la un proiect de anvergură, mult mai de anvergură decât am avut până acum”, a adăugat reprezentantul CNAIR.

Ministrul Transporturilor este convins că autostrada Ploieşti – Braşov se poate realiza într-un termen mai rapid prin implicarea Băncii Mondiale, a BEI sau a BERD. Sorin Grindeanu a explicat că, la venirea sa la Ministerul Transporturilor, a găsit o licitaţie adjudecată anul trecut pentru un studiu de fezabilitate cu termen de şase ani, după care se va trece la licitaţia pentru realizarea propriu-zisă a tronsonului.

„Dacă mergem pe o logică de acest tip, ar dura şase ani spre şapte partea birocratică (…), iar după ar intra în partea de implementare. (…) Asta este, astăzi, când vorbim, pe Ploieşti – Braşov”, a afirmat Grindeanu, la Digi 24.

În acest context, ministrul Transporturilor a afirmat că a discutat cu reprezentaţi ai Băncii Mondiale, ai Băncii Europene de Investiţii (BRI) şi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cărora le-a propus să finanţeze acest proiect şi să ocupe de realizarea lui.

„Eu cred, e convingerea mea că acest proiect poate fi făcut, terminat înainte de pensionarea mea, dacă este preluat sub formă de cupolă de management de implicarea unor organisme de acest tip. E convingerea mea şi cred că este abordarea cea mai corectă, pentru că altfel vom ajunge la termenele pe care le aminteam. Şi primul ministru a avut o discuţie, cred că săptămâna trecută, cu Banca Mondială, propunându-le exact acelaşi lucru, ca acest tronson să încerce să se gândească dacă se implică activ”, a mai spus Grindeanu.

Citeşte şi: Pensii mai mari pentru români în iulie 2022. OUG privind un ajutor financiar de 700 lei pentru pensionari, adoptată de Guvern

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Lidl bagă în toate magazinele cinci produse pe care foarte mulți români le caută. Sunt la raft de joi, 10 aprilie, și au prețuri excelente, se vor vinde foarte repede
Capital.ro
Elena Udrea e terminată. Adrian Alexandrov n-a mai rezistat. A anunțat în direct la TV
Playtech.ro
Planta pe care să o crești lângă căpșuni pentru a dubla recolta. Le stimulează creșterea natural
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Scenariu negru pentru România. Dacă speculațiile se adeveresc, e grav
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
La cât a ajuns ajutorul social în aprilie 2025: Venitul minim de incluziune a fost majorat
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Crește vârsta de pensionare. Legea care se pregătește în România. Cine iese mai târziu la pensie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
România se răzbună pe Trump! Anunțul președintelui Bolojan dă fiori în SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card