Autostrada Comarnic – Brașov, departe de realitate. Problemele recunoscute de CNAIR. „Va fi foarte greu de construit. Se profilează tunele de 30 km prin munte”

Autostrada Comarnic – Brașov va fi foarte greu de construit, în condiţiile în care se profilează tunele pe o lungime de 30 de kilometri prin munte, inclusiv pe sub albia râului Prahova, a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Alin Șerbănescu.
Filip Stan
02 iun. 2022, 16:10
Autostrada Comarnic – Brașov, departe de realitate. Problemele recunoscute de CNAIR.

Autostrada Comarnic – Brașov este probabil cel mai aşteptat drum din România, în condiţiile în care pe DN1 se formează la fiecare sfârşit de săptămână cozi spre staţiunile montane de pe Valea Prahovei. Cu toate acestea, reprezentanţii CNAIR nu le-ar da şoferilor mai speranţe că drumul de mare viteză va fi construit prea curând şi admit că există probleme.

„Comarnic – Brașov, vorbind din perspectiva specialiștilor, va fi o autostradă foarte greu de construit. Gândiți-vă că, din ce avem noi acum în studiul de fezabilitate, se profilează un tunel de o lungime de aproximativ 30 de kilometri, prin munte și inclusiv pe sub albia râului Prahova – nu un singur tunel, ci o succesiune de tunele din cei 60 de kilometri între Comarnic și Brașov”, a spus Alin Şerbănescu, conform B1.

Citeşte şi: Pensii 2022. Banii intră pe card sau îi aduce poştaşul de luna viitoare. Cine sunt pensionarii tăiaţi de pe lista majorărilor

De ce nu s-a construit Autostrada Comarnic – Brașov până acum. „Ai situri Natura 2000 pe tot ce înseamnă zona respectivă, în special pe versanți”

Întrebat dacă există deja un studiu de fezabilitate pentru Autostrada Comarnic – Brașov, Şerbănescu a explicat: „Studiul de fezabilitate este în lucru, de aia zic, din ceea ce se prefigurează, cam așa s-ar putea să arate soluția. Nu știu dacă vor rămâne toți cei 30 de kilometri. Este o autostradă foarte grea. Va fi foarte greu de construit această autostradă, dintr-un motiv oarecum simplu, să spunem – pe de o parte, ai situri Natura 2000 pe tot ce înseamnă zona respectivă, în special pe versanți, și, pe partea cealaltă, ai inclusiv în fostul coridor pe care ar fi trebuit să se construiască fosta autostradă, ghici ce, case, curți”.

„Eu n-aș fi chiar atât de pesimist, dar trebuie să ne așteptăm la un proiect de anvergură, mult mai de anvergură decât am avut până acum”, a adăugat reprezentantul CNAIR.

Ministrul Transporturilor este convins că autostrada Ploieşti – Braşov se poate realiza într-un termen mai rapid prin implicarea Băncii Mondiale, a BEI sau a BERD. Sorin Grindeanu a explicat că, la venirea sa la Ministerul Transporturilor, a găsit o licitaţie adjudecată anul trecut pentru un studiu de fezabilitate cu termen de şase ani, după care se va trece la licitaţia pentru realizarea propriu-zisă a tronsonului.

„Dacă mergem pe o logică de acest tip, ar dura şase ani spre şapte partea birocratică (…), iar după ar intra în partea de implementare. (…) Asta este, astăzi, când vorbim, pe Ploieşti – Braşov”, a afirmat Grindeanu, la Digi 24.

În acest context, ministrul Transporturilor a afirmat că a discutat cu reprezentaţi ai Băncii Mondiale, ai Băncii Europene de Investiţii (BRI) şi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cărora le-a propus să finanţeze acest proiect şi să ocupe de realizarea lui.

„Eu cred, e convingerea mea că acest proiect poate fi făcut, terminat înainte de pensionarea mea, dacă este preluat sub formă de cupolă de management de implicarea unor organisme de acest tip. E convingerea mea şi cred că este abordarea cea mai corectă, pentru că altfel vom ajunge la termenele pe care le aminteam. Şi primul ministru a avut o discuţie, cred că săptămâna trecută, cu Banca Mondială, propunându-le exact acelaşi lucru, ca acest tronson să încerce să se gândească dacă se implică activ”, a mai spus Grindeanu.

Citeşte şi: Pensii mai mari pentru români în iulie 2022. OUG privind un ajutor financiar de 700 lei pentru pensionari, adoptată de Guvern

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Anunț important pentru toți românii care reciclează ambalaje SGR. Este obligatoriu începând cu luna iulie
Capital.ro
Schimbare istorică în România. Se emite pentru maxim 2 ani
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Turiștii care fac acest lucru riscă amenzi de 5.000 lei! Este interzis în România!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Locul de basm supranumit 'Elveția României'. Se află la 406 km de București și puțini turiști au auzit de el
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Pensiile românilor, micșorate înainte de recalcularea din septembrie! Din ce cauză au primit unii pensionari decizii de reducere a pensiilor
Capital.ro
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Jens Stoltenberg: Viktor Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria țară
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!