Autostrada de centură a Bucureștiului se află în toiul lucrărilor, iar lotul care înregistrează cel mai bun progres face conexiunea dintre două localități importante pentru români, Vidra și Bragadiru.
Imaginile filmate cu drona arată lotul 02 din Autostrada de centură a Bucureștiului, care se întinde pe 17 kilometri construit între localitățile Vidra și Bragadiru. Traseul pe care urmează să fie turnat asfaltul este decopertat, iar la intersecțiile unde se află drumuri secundare sunt ridicați pilonii pe care vor fi ridicate structurile de traversare.
Analizele curente arată ca Lotul 2 Sud din Autostrada 0 are ritmul de construire cel mai bun, dintre sectoarele aflate în execuție.
De lucrările la Autostrada de centură a Bucureștiului se ocupă compania turcă Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, un contract în valoare de 750 de milioane de lei, iar termenul este de 2023 pentru darea în folosință.
Constructorul a raportat în iulie 2021 un procent de realizare de 22,03% pentru lotul 2 Sud, cu aproape 6% mai ridicat decât în luna precedentă.
Același constructor a raportat un progres de 6.60% în iulie 2021 pentru Lotul 1 Sud din A0, un tronson de 16,3 kilometri, între Glina și Vidra.
Pe Lotul 3 Sud, contractat de Aktor, lucrările sunt la debut.
Două dintre cele patru loturi ale semi-inelului nordic al autostrăzii sunt în execuție, celelalte două în licitație. Toate cele patru loturi trebuie finalizate în 2024.
Autostrada A1 Sibiu – Pitești se află într-un stadiu avansat al lucrărilor, mai exact 50% din construcție este deja finalizată, iar primele straturi de asfalt au fost deja turnate.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a numit această autostradă drept „unul dintre cele mai impresionante proiecte în construcție din România”.
Viaductul Tălmăcel constituie cea mai complexă lucrare de pe tronsonul dintre Sibiu și Boița al A1 Pitești-Sibiu. Acesta are o lungime de 650 de metri și o înălțime de până la 30 de metri. Podul este casetat și executat în consolă, include 8 deschideri și este construit după cele mai noi standarde în domeniu, informa ministrul Drulă.
CNAIR a publicat hiar și video impresionant despre Autostrada A1 Sibiu – Pitești în care doi dintre ingineri explicau maniera specială în care sunt abordate lucrările pentru ridicarea viaductului Tălmăcel
„Folosim un sistem de cărucioare și se va betona tot podul din secțiuni de 4 sau 5 metri, înaintându-se simetric de pe fiecare cap de pilon (…) Vor fi, de fapt, două cărucioare (fiecare va betona o parte a podului pentru a nu risca un debalans) și după fiecare betonare trosoanele în sine vor fi tensionate ca să țină tot podul la un loc. Ritmul de betonare în această tehnologie este în general de un tronson turnat la fiecare 7 zile.(…) Există 27 de structuri pe acest tronson de autostradă definite ca poduri (adică o deschidere mai mare de 5 metri) și încă 24 de structuri mai mici fabricate pentru trecerea animalelor și permeabilitatea în transversala autostrăzii (așa numitele ecoducte)”, a explicat inginerul Bogdan Alexandru, potrivit HotNews.