Dacă podul peste Dunăre ar putea fi gata în acest an, drumul de mare viteză care va brăzda România ar putea fi dat în trafic la finalul anului 2023, dacă CNAIR și constructorii se vor asigura că lucrările vor merge „șnur”.
Estimarea aparține specialiștilor în infrastructură de la API (Asociația Pro Infrastructura).
„Tot tronsonul de 42 de kilometri de la Nădășelu până la Poarta Sălajului a ajuns la un stadiu fizic în jur de 20% și este singurul proiect finanțat prin PNRR aflat momentan în execuție”, scrier Asociația Pro Infrastructura care spune că UMB „este foarte bine mobilizat, cu aproximativ 1000 de muncitori, având un avans bun la structuri (cu elevații ridicate la multe dintre ele), săpături, ziduri de sprijin, drenuri și taluzări. Fabrica de grinzi de la Zimbor se pregătește de producție.
(…) Concluzia? Final de 2023 pentru deschiderea traficului pe Nădășelu-Zimbor, în cel mai optimist scenariu, DACĂ autoritățile își asumă responsabilitatea și rezolvă imediat blocajele birocratice și contractuale amintite și DACĂ dealurile buclucașe decid să stea locului, iar constructorul reușește să mențină, sau chiar să crească, mobilizarea excelentă de până acum”, a transmis Asociația Pro Infrastructura prin intermediul unui video publicat de curând pe canalul de Youtube.
Tronsonul Nădășelu-Zimbor este una din primele autostrăzi din România pe care ar urma să intre fonduri din Planul Național de Redresare și reziliență (PNRR).
Antreprenorul român Dorinel Umbrărescu, de la UMB realizează lucrările pentru Nădășelu – Zimbor, 30 de kilometri. Pe lângă aceștia, antreprenorul băcăuan mai are și 12 km de la Zimbor la Poarta Sălajului. În total, 42 de kilometri de drum de mare viteză finanțați prin PNRR. Și în cazul Zimbor – Poarta Sălajului termenul de finalizare este finalul lui 2023.
Valoarea primului proiect este de 1,39 miliarde de lei – 9,6 milioane de euro/km, iar a celui de-al doilea 680,4 milioane de lei, adică 11,5 euro/km.
Legat de costuri. antreprenorul a estimat costuri suplimentare de aproximativ 50 de milioane de euro.
„Toate croșetate prin dealurile transilvănene instabile. Că veni vorba, în două locuri cu alunecări masive de teren trebuie modificată soluția tehnică, antreprenorul general estimând costuri suplimentare de 250 milioane lei.
În zona Nădășelu (n.r. – minutul 1:45 din filmare) se propune un viaduct în aval față de un simplu debleu licitat și contractat, iar în apropiere de Topa Mică (n.r. – minutul 9:00) un tunel cut&cover, în planurile inițiale fiind desenat tot un debleu”, a mai notat API.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că podul peste Dunăre de la Brăila va fi gata la sfârşitul anului. Podul va avea doi kilometri lungime şi o înălţime de aproape 200 de metri.
„Este evident că, deşi ne aflăm în întârziere, proiectul trebuia predat anul trecut în decembrie, avem garanţii în acest moment de la constructori şi beneficiar că se vor întreprinde toate demersurile şi se vor executa lucrările astfel încât în luna decembrie anul acesta podul să poată fi dat în circulaţie. Este un proiect cu care ne mândrim. Am putut să stau de vorbă cu constructorii şi sunt cât se poate de mândri de ceea ce au realizat”, a declarat premierul.