Potrivit unui comunicat al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), începând de luni, de la ora 8.00, traficul pe Autostrada A1, Orăştie – Sibiu, între nodul rutier Sălişte şi nodul rutier Cunţa, se va închide.
”Instituirea acestei restricţii este necesară în vederea remedierii degradărilor constatate la kilometrul 275+650 al autostrăzii (kilometrul 60+600 proiect). Menţionăm că, atât experţii tehnici din partea antreprenorului, cât şi cei din partea beneficiarului, au concluzionat că apariţia şi evoluţia defectului (crăpătura) de la kilometrul 275+650 nu s-a cauzat unui fenomen de alunecare a terenului, ci unei tasări structurale pricinuită de execuţia necorespunzatoare a lucrărilor la corpul autostrăzii, în perioada 2012 – 2013”, arată CNADNR.
Traficul va fi închis timp de aproximativ o lună şi jumătate, în funcţie şi de condiţiile meteorologice, iar în această perioadă circulaţia se va desfăşura pe o rută alternativă, respectiv DN 1 între localităţile Sălişte şi Cunţa.
De asemenea, CNADNR menţionează că, în conformitate cu prevederile contractului “Proiectare şi Execuţie Autostrada Orăştie – Sibiu, lot trei, ”antreprenorul are responsabilitatea deplină pentru remedierea defectelor apărute, atât în perioada de execuţie a lucrărilor, cât şi în perioada de garanţie (patru ani)”. Astfel, lucrările de remediere vor fi executate ”pe riscul şi cheltuiala” constructorului.
Directoul CNADNR, Narcis Neaga, a declarat pentru Gândul că primele crăpături în asfalt au apărut la zece zile de la deschiderea lotului trei al autostrăzii, construită de firma italiană Salini-Impregilo, şi i-au „speriat pe toţi”.
„La zece zile a apărut prima fisură. Vă daţi seama că ne-am speriat toţi. Am zis că dacă din cauza alunecărilor, dacă, dacă… Nu vă spunem că problemele mari noi am crezut că sunt la debleul (săpătură – n.r.) acela mare, când au tăiat ei… Nu s-a întâmplat nimic acolo. Noi acolo ne-am temut, sincer. Fisura a apărut unde nu ne aşteptam. Noi sincer acolo ne aşteptam. Doamne, dacă se întâmplă să alunece terenul acolo! Toată iarna am avut maşini de intervenţie puse acolo. Toată iarna am avut camere video. Să vedem dacă se întâmplă ceva. Ne-am temut, vă daţi seama„, a afirmat Narcis Neaga.
El a mai spus că, înainte de deschiderea circulaţiei pe lotul trei al autostrăzii Orăştie-Sibiu, CNADNR a organizat o şedinţă cu constructorul şi cu experţi, unde s-a stabilit că ”din punct de vedere tehnic nu va fi nicio problemă”.
„Când a fost gata totul, am avut o şedinţă. Am luat experţii noştri şi experţii lor. «Dacă există cel mai mic dubiu că o deschidem acum şi n-o deschidem peste o lună sau peste un an, spuneţi acum». Toată lumea zis că din punct de vedere tehnic nu va fi nici o problemă„, a afirmat Neaga pentru Gândul, precizând că expertizele ulterioare au arătat că problemele apărute pe autostrada Orăştie-Sibiu au fost determinate de o nerespectare a proiectului de către constructor.
Lotul trei al Autostrăzii Sibiu-Orăştie a fost inaugurat în noiembrie 2014 de ministrul de atunci al Transporturilor Ioan Rus, în zonă venind şi premierul Victor Ponta.
Lotul are o lungime de 22 de kilometri, dintre care şase au fost afectaţi de alunecări de teren. Contractul pentru acest tronson a fost semnat în mai 2011, având o valoare de 182,9 milioane de euro.