Autostrada Ploiești – Brașov ar putea avea un tunel subteran în zona orașelor Câmpina și Breaza

Proiectantul Autostrăzii Ploiești - Brașov propune o variantă de traseu ce include un tunel de peste 13 km lungime care să subtraverseze râul Prahova în zona orașelor Câmpina și Breaza.
Alina Costache
05 sept. 2022, 10:37
Autostrada Ploiești - Brașov ar putea avea un tunel subteran în zona orașelor Câmpina și Breaza

Această soluție a fost propusă pentru ocolirea localităților și ariilor protejate, au declarat pentru Economica.net, surse oficiale.

Citește și Sorin Grindeanu, anunţul pe care şoferii români nu voiau să-l audă: „Din păcate, în următorii 5 ani sunt şanse mici să înceapă construcţia la autostrada Ploieşti-Braşov”

Proiectantul autostrăzii propune construirea unui tunel de 2,25 km în zona Ploiești, care să subtraverseze DN 1 și linia CF 300 București – Brașov.

Astfel, un tunel cu lungime totală de 13,4 km este propus de la km 34+600, care să subtraverseze albia râului Prahova.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat pe 18 august, la Sinaia, că o soluție pentru construirea autostrăzii prin Valea Prahovei ar fi un parteneriat public – privat, după ce alte patru astfel de tentative nu au fost duse la bun – sfârșit.

”Este o problemă care nu s-a rezolvat de 30 de ani. Trebuie să fie odată asumată. În momentul de față nu este prevăzută în master-plan și în PNRR. Ca atare nu poate fi finanțată din fonduri europene. Soluția discutată a fost un parteneriat public – privat. Vom anunța o decizie pentur autostrada Comarnic – Brașov cât de curând”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Acest anunț al premierului a fost criticat de către deputatul USR Cătălin Drulă, fost ministru al Transporturilor, care a amintit că pentru realizarea acestei autostrăzi este un contract de proiectare în derulare, finanțat din fonduri europene.

Cătălin Drulă a acuzat proiectantul Consitrans că a venit cu o „primă variantă de traseu ‘la mișto’, total neserioasă, cu o variantă de tunel de 14 km pe sub Prahova în zona Câmpina – complet aberantă tehnic” și foarte costisitoare.

Deputatul USR a mai susținut că autostrada prin Valea Prahovei poate beneficia de finanțare din fonduri europene și pentru construcție.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat pe 22 august că nu există o decizie referitoare la posibilitatea unui parteneriat public-privat în vederea realizării autostrăzii Ploieşti-Braşov.

„În momentul în care se termină studiul de fezabilitate şi proiectul şi vedem la ce valori se ajunge, se poate discuta despre diverse scenarii. Că venim cu finanţări pe fonduri europene pe viitorul exerciţiu bugetar, că se va încerca un proiect de tipul parteneriat public – privat, cred că e devreme. Eu cred că în acest sens a fost declaraţia domnului prim ministru Ciucă. Deocamdată haideţi să vedem unde ajungem cu studiul de fezabilitate, cu proiectul, la ce sumă, şi după aceea discutăm”, a menționat ministrul.

Termenul pentru finalizarea proiectării Autostrăzii Ploiești – Brașov este ianuarie 2025. După parcurgerea acestei etape va putea fi lansată licitația pentru construcția celei mai așteptate autostrăzi din țară.

CNAIR a dat pe 11 martie 2021, ordinul de începere pentru serviciile necesare completării/revizuirii Studiului de Fezabilitate, elaborarării Proiectului Tehnic, pentru Autostrada București – Brașov, tronson Ploiești – Brașov. Durata contractului este de 107 luni, potrivit anunțului din SEAP. Aceasta include 46 de luni pentru studii, proiectare și pregătire licitație pentru execuție, iar restul perioadei vizează asistența tehnică pe perioada construcției.

Pe 12 februarie 2021, CNAIR a semnat cu CONSITRANS S.R.L. contractul pentru „Completare/Revizuire Studiu de Fezabilitate, elaborare Proiect Tehnic, pentru Autostrada București – Brașov, tronson Ploiești – Brașov”.

Valoarea acestui contract este de 46,55 milioane de lei fără TVA, obiectivul fiind finanțat din Fonduri Europene Nerambursabile.

Citește și Primii pași în teren pentru Autostrada Ploiești-Brașov. Au început forajele pentru studiul geotehnic

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
Condimentul preferat al românilor, periculos pentru sănătate. Crește alarmant nivelul de stres
Capital.ro
Gratis de la stat pentru proprietarii de teren și case din România. Mergi la Primărie până pe 10 septembrie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Situație jenantă pentru România în SUA. Iohannis l-a trimis pe Ciucă la dineul de la Casa Albă, dar americanii nu l-au primit
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Documentul de care depinde plata a sute de mii de pensii. Trebuie depus de urgență
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când ajung documentele și ce pensionari vor beneficia de majorări de 700 de lei
Capital.ro
Rămâi fără certificatul de înmatriculare. Se reține pe loc talonul auto și iei amendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Medicul stomatolog Marina Gavril, găsită moartă în cabinetul din Brăila
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'