Autostrada Sibiu-Piteşti are un nou termen de finalizare

CNADNR spune că va termina şoseaua de mare viteză în 2021, cu doi ani mai devreme faţă de termenul anunţat anterior. De proiectarea se vor ocupa, în premieră, chiar specialiştii CNADNR.
Iulian Tudor
02 feb. 2016, 17:10
Autostrada Sibiu-Piteşti are un nou termen de finalizare

Studiul de fezabilitate trebuie să fie gata până la sfârșitul acestui an, spune șeful Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Cătălin Homor. După studiul de fezabilitate urmează faza de proiectare, de care, în premieră, se vor ocupa angajații CNADNR, notează Digi24.ro.

Potrivit lui Cătălin Homor, CNADNR are patru angajați care pot face acest lucru, urmând ca numărul departamentului de proiectare să ajungă la 15-20.

Realizarea lucrărilor de proiectare de către companie sau de către firme de profil angajate de companie este o noutate pentru CNADNR. În prezent, proiectele sunt făcute chiar de către firmele care construiesc autostrada. Este ceea ce în literatura de specialitate se numește FIDIC galben. Dezavantajul acestui sistem este acela că ofertele din licitație pot conține erori de proiectare, artificii la care constructorii recurg pentru a își micșora costurilor și a își mări profiturile. Spre exemplu, în cazul autostrăzii Sibiu Orăștie unii constructori au ales un anumit traseu pentru autostradă și anumite soluții tehnice care s-au dovedit ulterior greșite. Odată începute lucrările s-a dovedit că traseul respectiv trebuia mutat și că erau necesare lucrări suplimentare ce scumpeau contractul. Compania a refuzat majorările de costuri, a insistat să fie menținute soluțiile tehnice cuprinse în oferte, iar lucrările s-au blocat.

Modificările intenționate acum, respectiv selecția constructorului pe baza unui proiect unic făcut nu de constructori, ci de proiectanți selectați de CNADNR, respectiv procedura numită „FIDIC roșu”, va permite licitarea unor soluții tehnice identice. Proiectul trebuie să fie însă unul foarte bine făcut astfel încât constructorii să nu se lovească de greșeli de proiectare și să se îndrepte cu pretenții financiare împotriva statului.

În ultimele luni însă Ministerul Transporturilor s-a lansat într-o avalanșă de termene anunțate public privitoare la deschiderea autostrăzii Sibiu-Pitești pentru trafic. În urmă cu zece zile, prezent într-o emisiune Digi24, Cătălin Drulă, consilier al premierului Cioloș pe probleme de infrastructură, avansa 2023 termen de finalizare a autostrăzii, aceasta însă dacă lucrurile vor merge bine. „În scenariul cel mai optimist ar putea începe pe capete în 2017 – 2018 şi pe întregul traseu în 2019. Nu e posibil să fie finalizată în 2020, mai degrabă în 2023 dacă toate merg bine”, spunea el.

Tot atunci, un document publicat pe pagina de internet a Ministerului Fondurilor Europene arăta că primele contracte pentru autostrada Sibiu-Piteşti ar putea fi semnate în primul trimestru al anului 2018.

Cât privește Ministerul Transporturilor, oficiali ai acestuia preconizau de curând că lucrările de construcţie s-ar putea întinde pe 4 ani. Ceea ce ar însemna că autostrada Sibiu-Piteşti ar putea fi deschisă circulaţiei abia în 2022. Iar în documentul Ministerul Fondurilor Europene data la care va fi terminată implementarea proiectului era ultimul trimestru din 2023.

Cât privește termenul avansat marți de către Cătălin Homor, anume 2021, acesta nu este în niciun caz unul realist, consideră șeful unei importante firme de proiectare de drumuri. „Sunt necesari 30 de oameni care să muncească doi ani și jumătate. Ai nevoie de ingineri specialiști în tuneluri, în poduri, în structură rutieră, geotehnicieni, etc. De unde vor fi aceștia luați și ce va face CNADNR cu ei după ce va termina proiectul. Vor fi dați afară?”, întreabă retoric specialistul indicat. Potrivit lui în 2020 ar putea fi gata doar proiectarea autostrăzii dacă această activitate va fi începută anul viitor.

De regulă, activitățile de proiectare a autostrăzilor sunt făcute de firme de profil, ce dețin sute de specialiști în proiectare, nu de către CNADNR. Chiar și atunci când sarcina proiectării revine constructorilor, mai departe aceștia o subcontractează la firmele de profil.

Până să fie selectat constructorul care să depună ofertă pe baza proiectului făcut de către CNADNR, mai trebuie parcursă faza de licitație care durează de regulă câteva luni-un an, în absența contestațiilor. Apoi trebuie efectuată proiectarea detaliilor de execuție, făcute exproprierile, mutate rețele de utilități, pași care vor împinge termenul de deschidere a autostrăzii.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Cinci zodii au protecție totală începând din 22 ianuarie. Vine cea mai de succes perioadă, Balanțele au tras cartea norocoasă
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale?! Este obligatoriu pentru orice candidat la prezidențiale
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de nazist a fost gestul făcut de Elon Musk la învestirea lui Donald Trump: „Nu știu cât a învățat el istorie”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Pensionarii, în așteptarea majorărilor promise. Guvernul i-a scos din calcule
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
Anda, o tânără de 34 de ani din Târgu-Jiu, a fost găsită moartă în propriul apartament 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Interzis pentru cei care locuiesc la casă. Vecinii te vor da în judecată pentru despăgubiri. Iei amenda și de la Primărie
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Atac cu cuțitul în Tel Aviv: Patru persoane rănite și atacatorul lichidat
MediaFlux
RĂZBOIUL e la FINAL! Trump PUNE LA cale PLANUL cu Zelenski
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!