După ani buni de lucrări şi controverse, autostrada Arad-Timişoara a fost inaugurată sâmbătă. În iunie 2009 începea construcţia autostrăzii Timişoara-Arad. În tot acest timp, cei peste 600 de muncitori, constructori şi ingineri au întâmpinat dificultaţi de toate felurile. De la lipsa de materiale, resurse de minerale, şi expropieri până la pierderi de vieţi omeneşti. Cu toate acestea, cei care au lucrat la ea sunt mândri.
Constructorul este de părere că până şi piramida lui Keops este o structură mai şubredă faţă de această şosea. În plus, el mai spune că până în prezent 30% din autostradă este construită din propriul buzunar, însă lucrarea merită toţi banii.
,,Piramida lui Keops o consider o structură şubredă faţă de ce am făcut noi aici. Autostrada asta a avut şi sacrificii, sacrificii umane, regretabile. Subantreprenorii noştri au avut neplăcerea să fie martorii accidentelor de muncă, care s-au soldat cu victime. Fiecare lucrare mare îşi cere tributul. Legenda Mesterului Manole se pare că e o realitate nu e o ficţiune„, a spus în exclusivitate pentru România TV, Larenţiu Stavrat, constructor autostrada Timişoara – Arad.
Trei muncitori au murit în timpul lucrărilor la construcţia Autostrăzii Timişoara – Arad.
Legendă sau nu, după aproape 3 ani autostrada de 32 de kilometri este gata. Mai lipsesc doar câteva semne de circulaţie şi câţiva parapeţi pentru ca roţile maşinilor să se învârtă pe o autostradă de 123 de milioane de euro. Lucrare care nu a fost însă, achitată în întregime.
,,În momentul asta din cei 123 de milioane de euro, am primit de la statul roman 70 % din bani, diferenţa de 30% i-am suportat din buzunarul propriu„, a mai decalarat constructorul.
Autostrada va lega România de Europa Occidentală, iar porţiunea din vest a coridorului IV paneuropean va face legătura între Sibiu – Lugoj – Timişoara – Arad – Nădlac, spre Ungaria.
Autostrada Timişoara – Arad va costa circa 200 de milioane de euro şi va fi finanţată de Banca Europeană de Investiţii, iar Guvernul României va contribui cu 70 milioane de euro.
Pe traseul din Timiş al autostrăzii sunt prevăzute 11 poduri, 14 pasaje, un acces la Centrul de Întreţinere şi Coordonare şi un nod rutier.
Tronsonul de autostradă Timişoara – Arad, care face parte din coridorul IV paneuropean, a fost deschis circulaţiei sâmbătă, în prezenţa premierului Emil Boc şi a ministrului Transporturilor Anca Boagiu.