„Facem tot posibilul să finalizăm anul acesta și considerăm că șansele să finalizăm proiectul sunt foarte mari, momentan suntem la un grad de realizare de 42%. Cu siguranță condițiile meteorologice sunt cele care au un impact major în finalizarea contractului. În luna iunie am avut un progres redus din cauza numeroaselor precipitații abundente care au afectat în special progresul pe partea de terasamente”, au declarat reprezentanții STRABAG.
Potrivit lor, în cadrul asocierii cu GEIGER pentru finalizarea lucrărilor la acest lot din A3, în sarcina STRABAG se află trei pasaje:
– Km 28 – pasaj DN15 pe autostradă: a fost finalizată montarea grinzilor. Este în curs de montare predale și realizare placă supra betonare
– Km 36 – pod peste Arieș: a fost finalizată infrastructura urmând ca în iulie să înceapă montarea grinzilor
– Km 37 – pasaj DN15 peste autostradă: a fost finalizată suprastructura și au început lucrările aferente rampelor pasajului
Mulți constructori care au câștigat contracte pentru execuția de autostrăzi în zona Transilvaniei, de la americanii de la Bechtel și până la grupul UMB, s-au lovit de problema alunecărilor de teren. Printre altele, terenul dificil al Ardealului i-au determinat pe unii constructori chiar să renunțe la contracte. Nu toți constructorii au însă ghinion.
„Pe Autostrada Transilvania este al treilea lot pe care îl executăm și până în prezent putem să spunem că nu am avut probleme deosebite, iar soluțiile adoptate au fost cele potrivite pentru a păstra stabilitatea autostrăzii”, ne-au explicat reprezentanții STRABAG.
Înainte de a fi preluat de noul constructor – asocierea STRABAG – GEIGER, lotul Chețani – Câmpia Turzii avea un grad de execuție de aproape 38% la momentul rezilierii contractului cu fostul constructor. Preluarea de șantiere începute de alți constructori poate prezenta însă unele provocări. „Partea de planificare și proiectare a avut o complexitate mai mare, fiind nevoie de realizarea unei expertize tehnice care să includă toate lucrările executate de constructorul precedent. În urma expertizei tehnice am constatat nevoia unor lucrări suplimentare rezultate din calculele de stabilitate și a studiului geotehnic refăcut, una dintre recomandările majore a fost demolarea unui podeț casetat executat parțial. Putem să menționăm și alte mici deficiențe identificate în expertiza tehnică, cum ar fi fisuri, crăpături în elementele de beton, armătură corodată etc”, ne-au explicat reprezentanții STRABAG.
Un alt proiect rutier câștigat de STRABAG, după ce fusese început de alt constructor, este cel pentru „Modernizare DJ 691: Lărgirea la 4 benzi a sectorului km 2+725 > (sens giratoriu) – Centura Timișoara și Centura Timișoara – Autostrada A1 (km 12+975)”- Lotul 2 – km 5+800-12+975”.
„În particular, cu referire la acest proiect, provocarea principală a fost stadiul intermediar în care au fost conservate lucrările până la momentul în care au fost preluate de STRABAG. Starea precară a amplasamentului a impus și a necesitat remedieri ample în ceea ce privește lucrările pentru lărgirea drumului, lucrări suplimentare care au dus la unele decalaje față de calendarul propus inițial, dar, deși neincluse în contractul inițial, STRABAG a fost nevoit sa le realizeze”, ne-au mai spus reprezentanții constructorului.
Întrebați care sunt motivele pentru care foștii constructori nu au dus la capăt lucrările contractate, reprezentanții STRABAG au amintit câteva dintre aspectele realității trăite de constructori în general și care au avut impact și asupra proiectelor companiei în special în perioada pandemică și post pandemică și cea generată de conflictul militar din proximitate: fluctuațiile prețurilor materiilor prime, lipsa acestora, dificultățile de aprovizionare, costuri crescute de finanțare, lipsa forței de muncă, impredictibilitatea mediului economic și chiar politico-militar.
Lucrările de execuție pentru proiectului „Modernizare DJ691” sunt în plină desfășurare și se derulează în paralel pe mai multe sectoare, înregistrând un progres de aproximativ 31%, au precizat reprezentanții STRABAG. Potrivit lor, la finele lunii iunie etapa de lărgire a drumului era finalizată pe un sector de 3 km și se afla în curs de execuție pe restul sectoarelor.
„Am turnat de asemenea și stratul de asfalt de bază pe sectorul care este realizată extinderea proiectului. În același timp, desfășurăm lucrări de relocare utilități existente de (gaze naturale și electricitate)”, au detaliat reprezentanții constructorului. Ca noutate, proiectul de modernizare a acestui tronson de drum județean include și realizarea de piste de biciclete. „Pista de biciclete are o lungime de 5,8 km si se va executa conform Proiectului Tehnic, pus la dispoziție de către Beneficiar. Nu este ușor de realizat din cauza productivității mai mici pentru aceste lucrări. Având in vedere ca nu este pe drumul critic, nu reprezintă o piedică în finalizarea proiectului în timp”, au subliniat reprezentanții STRABAG.
Ordinul de începere a lucrărilor pe acest proiect a fost emis de către Consiliul Județean Timiș în a doua jumătate a lunii aprilie (18 aprilie 2023), demararea lucrărilor urmând în consecință. „Echipa STRABAG cât și partenerii am depus eforturi constante pentru a compensa perturbările datorate condițiile meteo nefavorabile apărute”, au mai spus reprezentanții constructorului.
Profesioniștii STRABAG au arătat că în orice proiect de infrastructură, în timpul execuției, apar și o serie de situații neprevăzute și care îngreunează sau încetinesc temporar ritmul evolutiv al lucrărilor. „În cazul nostru, pe lângă deja amintitele condiții meteo nefavorabile, a căror frecvență a fost ridicată în ultimele luni, am întâmpinat și unele dificultăți de natură tehnică – lucrări suplimentare de consolidare terasament. De asemenea, traversarea la nivel cu calea ferată (care necesită anumite clarificări din punct de vedere tehnic) reprezintă o provocare suplimentară căreia dorim să-i facem față cu succes, deoarece întârzierile de orice natură nu aduc beneficii nimănui”, au explicat cei de la STRABAG.
Specialiștii consultați consideră că realizarea unui proiect de infrastructură depinde în mare măsura de persoanele de decizie din cadrul beneficiarului. „Particular, pentru acest proiect, observăm o mai mare flexibilitate și decizii mai rapide în cadrul autorităților județene, care a desemnat o echipă competentă și foarte implicată”, au apreciat reprezentanții constructorului.
Pentru realizarea acestui proiect, STRABAG a contractat și serviciile firmei INSTGAT SRL, care, potrivit unui anunț din SEAP, nu optează pentru plata directă a lucrărilor executate. „Din punct de vedere al relațiilor comerciale dintre STRABAG și subantreprenori, nu au existat niciodată dificultăți în ceea ce privește plățile. STRABAG mereu și-a respectat obligațiile asumate prin contract atât către subantreprenori cât și către beneficiari”, au conchis reprezentanții companiei.