„În urma mesajelor venite din partea societăţii civile, am ajuns la concluzia că paragrafele din proiectul meu privind restricţionarea traficului pentru autoturismele din clasa Euro 3 şi Euro 4 nu sunt în concordanţă cu situaţia actuală, ţinând cont de cerinţele cetăţenilor. Şi, din acest motiv, le voi retrage”, a scris Iliescu, pe Facebook.
El a reiterat că autoturismele non-euro, Euro 1 şi Euro 2 reprezintă un factor de poluare şi „un atentat la siguranţa traficului”, motiv pentru care circulaţia acestora trebuie restricţionată în intervalul orar 6,00 – 22,00, începând cu data de 1 ianuarie 2019.
„Totodată, menţionez că acest aspect va fi subiectul unei dezbateri publice şi cer încă o dată Primăriei Capitalei să dea curs consultării pe proiectul depus de mine. Îmi exprim înţelegerea şi totodată sunt deschis dialogului cu cetăţenii”, a adăugat Lucian Iliescu.
Consilierul municipal PMP a iniţiat un proiect de hotărâre conform căruia, începând cu data de 1 ianuarie 2019, se interzice, pe teritoriul municipiului Bucureşti, circulaţia autovehiculelor care sunt încadrate în clasa de poluare 0, 1, 2 sau nu sunt încadrate în nicio clasă de poluare, zilnic, în intervalul orar 6,00 – 22,00.
De asemenea, potrivit formei iniţiale a proiectului din anul 2020 urma să fie interzisă în Capitală circulaţia autovehiculelor încadrate în clasa de poluare 3, zilnic, în intervalul orar 6,00 – 22,00. Din anul 2021, urma să fie interzisă circulaţia autovehiculelor încadrate în clasa de poluare 4, zilnic, în acelaşi intervalul orar.
„Fac excepţie de la această restricţie: autovehiculele îndreptăţite să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase, autovehiculele care efectuează transport în comun, ambulanţele, ale celor care îndeplinesc sarcini publice, transportă alimente, respectiv autovehiculele de depanare sau de transport vehicule care au girofaruri galbene. Totodată, în această categorie de excepţie se încadrează şi autovehiculele diplomaţilor, militare, autovehiculele care transportă persoane cu handicap locomotor şi carele TV”, mai prevedea proiectul.
Conform propunerii, nerespectarea prevederilor ar urma să constituie contravenţie, fiind sancţionată cu amendă de la 500 la 2.000 de lei. Pe parcursul a 60 de zile de la adoptarea hotărârii ar urma să se realizeze o campanie de informare a cetăţenilor prin mass-media, reţele de socializare şi prin afişaj stradal.
Pe 25 aprilie, Primăria Municipiului Bucureşti a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu are în vedere adoptarea, în perioada imediat următoare, a unor reglementări referitoare la accesul în Capitală al autovehiculelor încadrate în anumite categorii de poluare.
„Primăria Municipiului Bucureşti nu are în vedere adoptarea, în perioada imediat următoare, a unor reglementări referitoare la accesul în Capitală al autovehiculelor încadrate în anumite categorii de poluare. Astfel de prevederi se adoptă, ca orice decizie care vizează restricţii aplicate cetăţenilor, după o analiză temeinică. Aşa cum municipalitatea a comunicat în trecut, intenţia este de a demara un sondaj de opinie sau o altă formă de consultare publică, eventual studii de impact cu privire la acest subiect. Iniţiativa preluată în presă în ultimele zile aparţine unui consilier general, fiind depusă în nume personal, fără ca etapele de fundamentare să fi fost parcurse”, se arăta în comunicatul PMB.
Din acest motiv, menţiona Primăria, documentul nu are valoare oficială, nu include contribuţia aparatului de lucru al primarului general, aşadar nu prezintă punctul de vedere al municipalităţii.