UPDATE 23.01 Echipele de salvare vor urca pe munte duminică dimineaţă pentru a recupera trupurile neînsufleţite ale celor doi copii alpinişti morţi în avalanşa din Retezat, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, în această seară fiind nevoiţi să suspende operaţiunea din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii care se aflau pe munte în momentul declanşării avalanşei au ajuns în siguranţă la Refugiul Genţiana.
UPDATE 22.00 Cei doi copii care au murit în avalanşa produsă, sâmbătă după-amiază, în Munţii Retezat, sunt Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, alpinişti renumiţi, având la activ numeroase recorduri mondiale şi europene.
Dor Geta Popescu avea în palmares şase recorduri mondiale şi unul european. Ea a obţinut primul record când avea 10 ani, în august 2013, devenind cea mai tânără alpinistă din lume care a atins Vârful Ararat (5.137 de metri). Până atunci, recordul era de 12 ani şi 6 luni şi era stabilit de sora ei, în anul 2007
Dor Geta Popescu era legitimată la Clubul Sportiv Montan Altitudine din Râşnov, este campioană naţională la escaladă şi membră a Lotului Naţional de Escaladă – copii, din anul 2011. Deţinea titlul de Căţărătorul Anului în 2013, titlu acordat de Federaţia Naţională de Escaladă. A mai fost desemnată cel mai bun alpinist de altudine al anului 2015 şi din nou în 2016.
Erik Gulacsi avea 12 ani şi era şi el un alpinist profesionist, fiind coleg de club cu Dor Geta Popescu. Practica alpinismul de la vârsta de opt ani şi a reuşit să escaledeze cele mai înalte vârfuri din România. Erik Gulacsi a reuşit să ajungă în august 2016 pe vârful Elbrus la 5.642 de metri, devenind cel mai tânăr băiat din Europa care a reuşit acest lucru.
În ianuarie 2017, Erik Gulacsi a stabilit un nou record european de vârstă când a atins vârful Aconcagua (6.962 metri), la doar 12 ani.
UPDATE 21.50 Toți cei 56 de turiști, din muntii Retezat, coordonați de către echipele de salvatori au ajuns în siguranță la refugiul Gențina, cele 5 persoane rănite în accidentul de avalanșă sunt în prezent coborâte de către echipele de salvatori către zona Cârnic, pentru a fi preluate de echipajele Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Hunedoara.
Ceilalți 51 de turiști, toți adulți, au luat decizia să rămână peste noapte la refugiul Gențiana, neavând nevoie de îngrijiri medicale.
Din cauza condițiilor meteorologice, s-a luat decizia ca misiunea de recuperare a celor două victime rămase la locul producerii avalanșei, să se reia în dimineața zilei de 23.04.2017, orele 06:00, cu echipe formate din reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont Hunedoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara.
UPDATE 19.10 Salvamontiştii care au urcat pe munte, în Retezat, pentru a-i ajuta pe turiştii surprinşi de avalanşă, sâmbătă după-amiază, s-au întâlnit cu aceştia şi confirmă decesul celor doi copii de 12 şi 14 ani. Salvatorii montani spun că şapte turişti au fost surprinşi de avalanşă, şi nu cinci, cum se crezuse iniţial, iar aceştia erau desprinşi dintr-un grup mai mare de 50 de persoane.
La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii sunt în drum spre Cabana Genţiana. Ulterior, echipele de intervenţie vor merge până la locul avalanşei pentru a recupera cele două trupuri, operaţiunea fiind de durată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
UPDATE. Salvatorii montani au ajuns la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat
Salvatorii montani au ajuns, sâmbătă, în jurul orei 18.20, la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat. Ei confirmă decesul a doi copii de 13, respectiv 14 ani şi spun despre ceilalţi turişti surprinşi de avalanşă că nu sunt răniţi grav şi pot merge pe picioarele lor, nefiind nevoie de transport pe targă.
Grupul din care făceau parte cei doi copii era din Braşov. Copiii nu sunt fraţi, dar toţi cei din grup sunt rude.
Salvatorii montani spun că şapte turişti au fost surprinşi de avalanşă, şi nu cinci, cum se crezuse iniţial, iar aceştia erau desprinşi dintr-un grup mai mare de 50 de persoane.
La ora transmiterii acestei ştiri, toţi turiştii sunt în drum spre Cabana Genţiana. Ulterior, echipele de intervenţie vor merge până la locul avalanşei pentru a recupera cele două trupuri, operaţiunea fiind de durată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.
Şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat, sâmbătă seară, pentru News.ro că salvatorii care au urcat pe munte pentru a ajuta turiştii surprinşi de avalanşă să coboare la cabana Genţiana s-au întâlnit cu aceştia.
„A avut loc întâlnirea cu persoanele care au scăpat în urma avalanşei. Turiştii sunt, în acest moment, în drum spre Cabana Genţiana, unde li se va face o verificare medicală, chiar dacă vizual nu au leziuni. Apoi vor fi preluaţi de Poliţie”, a declarat Ovidiu Bodean.
Potrivit sursei citate, şapte persoane au fost surprinse de avalanşă, şi nu cinci, cum se credea iniţial, cei şapte turişti fiind desprinşi dintr-un grup mai mare, de 50 de persoane, care se afla pe munte, în momentul în care zăpada s-a desprins şi a luat-o la vale.
„Ne-am lămurit şi noi, după ce am discutat cu cei din grup. Au fost şapte persoane desprinse din grupul de 50 care au fost surprinse de avalanşă. Dintre cei şapte, trei au scăpat teferi, fără nicio leziune, doi au răni uşoare, câteva zgârieturi, iar doi copii au decedat. Cu toţii au experienţă montană şi erau bine echipaţi”, a mai spus Bodean.
UPDATE. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat, sâmbătă, pentru News.ro, că, din cauza vremii, nu a putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat, neexistând în acest moment o confirmare a morţii celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.
„Din cauza vremii nefavorabile, nu am putut trimite un elicopter în zona avalanşei din Retezat”, a declarat Raed Arafat, precizând că, în acest moment, nu există o confirmare oficială privind decesul celor doi copii care ar fi fost prinşi sub zăpadă.
Arafat a mai spus că echipele medicale nu au ajuns încă la locul avalanşei, el fiind informat doar telefonic despre decesul copiilor.
Şeful DSU a adăugat că salvamontiştii au făcut apel în repetate rânduri către turişti să nu pornească spre traseele din zona Şaua Bucurei.
Cinci turişti au fost surprinşi, sâmbătă, de o avalanşă produsă în Munţii Retezat, din judeţul Hunedoara, fiind posibil ca doi dintre aceştia să fi murit.
Cei doi turişti despre care se presupune că ar fi murit în avalanşa produsă, sâmbătă, în Munţii Retezat, între Bucura şi Poiana Pelegii, sunt doi copii cu vârste de 12 şi 14 ani, care au fost loviţi de pietre în timpul producerii avalanşei, a declarat Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara. Salvatorii estimează că vor ajunge în zona catastrofei în aproximativ două ore.
Claudiu Iacob, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, a declarat pentru News.ro că pînă la ora actuală nu există certitudinea decesului celor doi copii, acest lucru fiind precizat doar în apelul făcut la 112 de către ceilalţi trei turişti surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat.
„Este vorba despre doi copii, unul de 12 şi altul de 14 ani, care au fost izbiţi de pietre în timpul avalanşei, ei fiind însoţiţi de trei adulţi care au sunat la 112 si au spus că cei doi copii sunt morţi. Turiştii se îndreptau spre Vârful Peleaga, din Retezat”, a declarat Iacob, care a spus că deocamdată nu se ştie de unde sunt cei cinci turişti.
Sursa citată a precizat că în zonă mai era un grup de 50 de persoane, în trecere pe Şeaua Bucurei, şi care cobora spre Cabana Genţiana, iar aceşti turişti au spus că au văzut momentul producerii avalanşei şi că s-au îndreptat către cei cinci turişti ca să-i ajute.
Iacob a mai spus că nu se ştie starea victimelor, şi nici nu este confirmat până acum că cei doi copii sunt morţi, adăugând că echipele de salvare estimează că vor ajunge în aproximativ două ore la locul producerii avalanşei.
Potrivit ISU Hunedoara, spre locul intervenţiei se deplasează echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeriei Montane, ISU Hunedoara cu două autospeciale, dintre care una de transport personal şi victime multiple, precum şi echipaje ale Poliţiei. Elicopterele aparţinând punctelor de operare Târgu Mureş şi Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu.
Conform specialiştilor, în Retezat sunt posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, există risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.
Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al jandarmilor hunedoreni, a declarat că sâmbătă după-amiază a fost primit un apel la Serviciul de urgenţă 112 care anunţa că între Bucura şi Poiana Pelegii, din Munţii Retezat, s-a produs o avalanşă care a surprins cinci turişti.
„Anunţul preciza că doi dintre aceştia ar fi murit în avalanşă”, a spus Răducu.
Acesta a precizat că la ora actuală o echipă de jandarmi şi salvamontişti a plecat înspre locul producerii avalanşei.
Potriovit meteorologilor, la ora actuală riscul producerii unor avalanşe în zonă este maxim.
COD ROŞU ŞI PORTOCALIU DE AVALANŞĂ. Vezi cât măsoară stratul de zăpadă şi unde sunt pericolele