„Şi eu sunt pe lista celor avansaţi, pentru că eram ministru de Finanţe. Am făcut şcoala de ofiţeri în rezervă, adică acea perioadă de nouă luni. Mie mi s-a transmis de la cabinetul domnului ministru Oprea că îndeplinesc condiţiile şi s-a luat decizia respectivă. Nu am cerut. Nu se primeşte niciun avantaj financiar, este onorific. Fiecare ministru al Apărării a procedat în felul acesta. Eu cred că colegii care au fost avansaţi, nu au cerut să fie avansaţi, cred că a fost o acţiune a Ministerului Apărării, a domnului ministru Oprea. Trebuia analizat dacă sunt îndeplinite condiţiile şi numai aşa puteau să ia o decizie. Dacă au luat o decizie fără să respecte condiţiile, îmi pare rău şi nu pot să spun că mai am încredere în cei care lucrează în conducerea armatei„, a declarat, la România TV Gheorghe Ialomiţianu.
Contactat telefonic de jurnaliştii România TV, fostul ministru de Interne Gabriel Berca a recunoscut că şi el a fost avansat la gradul de colonel de Ministrul Apărării de atunci, Teodor Meleşcanu. „Din 2008 am gradul de colonel, având în vedere că am fost secretar general al guvernului şi aveam atribuţii pe situaţii de urgenţă, Ministrul Apărării de la acea vreme, Teodor Meleşcanu, m-a înaintat la gradul de colonel„, a precizat Gabriel Berca.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că a fost avansat, anul trecut, la gradul de colonel în rezervă de către MApN fără să fi fost întrebat şi că a făcut cerere de retragere a acestuia, iar ministrul Corneliu Dobriţoiu i-a aprobat solicitarea, scrie Mediafax.
„Am fost avansat la gradul de colonel în rezervă cândva în anul 2011, dar nu am aflat despre acest lucru decât la începutul acestui an. Am primit gradul de colonel fără să fiu întrebat şi nu ştiu cine m-a propus. Nu am nevoie de acel grad, nu ştiu pentru ce l-am primit, pentru că nu mă consider militar. Am cerut ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, să îmi retragă gradul, iar luni, la începutul acestei săptămâni, am fost înştiinţat oficial că mi s-a retras gradul de colonel la solicitarea mea. Aşa încât am revenit la gradul de sublocotenent în rezervă pe care l-am primit după absolvirea stagiului militar, între 1986 – 1987, la TR (termen redus – n.a.)„, a spus liderul UDMR.
Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, a declarat, vineri, că avansarea sa în grad nu este ceva anormal, arătând că sunt anormale cazurile în care au fost avansaţi cei care nu au făcut armata sau avansările de la soldat la general. „Mie nu mi se pare nimic anormal. E anormal când au fost avansaţi de la soldat la general, unii care nu au făcut nici armata„, a spus Poteraş, întrebat despre avansarea sa în grad, de la locotenent-colonel la colonel, numele său apărând pe listele avansărilor în grad cu „nereguli”.
Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat, vineri, că el nu a cerut avansarea în gradul de colonel, arătând că este suspectă tăcerea fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, care a acordat acest grad.
„Să-l ia înapoi (gradul –n.r.), ce problemă am eu, nu l-am cerut. Dacă e ilegal, trebuie reparat, dacă mă fac vinovat cu ceva, să mă tragă la răspundere legal. Eu nu am cerut acest grad. Oficialii MApN au considerat că mi-am adus o contribuţie prin funcţiile în Parlament pe care le-am deţinut, în Comisia de Apărare, în Comisia parlamentară de Control al SRI, precum şi cursurile absolvite la Colegiul Naţional de Apărare, Colegiul Naţional de Informaţii. Dacă noii guvernanţi consideră că trebuie să le ia înapoi, nu am nicio problemă„, a precizat Preda.