AVANTAJE ale terapiei cu plante

Fitoterapia (phyton = planta + therapea = tratament) este o ştiinţă străveche, care foloseşte plantele medicinale, numite şi oficinale, în scopul vindecării.
Alina Costache
25 mart. 2015, 17:52
AVANTAJE ale terapiei cu plante

Odata cu descoperirile stiintifice ale secolului XX, fitoterapia a ieşit din empirism, punandu-se bazele terapeuticii cu plante pe baze stiintifice. Nu mica le-a fost insa mirarea cercetatorilor, cand pe baza analizelor chimice şi a testelor clinice, au confirmat în proportie de peste 80%, proprietatile farmacodinamice ale plantelor, intocmai cum erau prescrise de catre medicina populara, scrie doctorulzilei.ro.

Punctul esential in ceea ce priveste substantele active din plante il reprezinta materia prima care trebuie sa provina din culturi controlate, sa poata asigura calitatea de la seminte pana la planta matura si sa se poata face selectia plantelor cu cea mai mare concentratie de substanta activa, precum sa si asigurare aceeasi cantitate de substanta activa indiferent ce sarja de produs vegetal este utilizata la extractia principiului activ.

Produsele fitofarmaceutice trebuie sa aiba aceeasi eficacitate, siguranta si calitate ca si cele de sinteza. Standardizarea lor necesita un proces permanent de control si eforturi de mentinere a calitatii constant. Aceasta etapa intruneste in final peste 7 etape de control de la planta la produsul finit.

Astăzi se asistă la o adevărată luptă între medicina alopată şi fitoterapie (terapia cu plante). Medicina alopată (sau cel puţin o mare parte a reprezentanţior ei) sfidează atât terapiile naturale, cât şi pe practicanţii lor, fie că aceştia sunt medici sau au altă specialitate, dar care practică fitoterapia cu un succes real,netinand cont de faptul ca fitoterapia este parte integranta a medicinei alopate. Stricnina,cafeina,atropine sau glicozidele digitalice ,toate sunt izolate din diferite parti de planta.

In lume, in fitoterapia traditionala se utilizeaza peste 50000 specii vegetale diferite, din care 1100 specii studiate si 250 specii folosite la prepararea medicamentelor moderne, asadar 25% din medicamentele moderne provin din plante superioare. Extractele folosite in fitoterapie, sunt acele preparate obtinute din plante medicinale, in care se regasesc principiile active din organele vegetale, dupa ce acestea au parasit materialul vegetal si s-au dizolvat in anumiti solventi (apa, alcool, ulei vegetal, alte grasimi). In cazul acestor preparate, plantele medicinale devin o materie prima care poarta denumirea de drog.

Cele mai cunoscute preparate fitoterapeutice de acest fel, sunt extractele hidrice (infuzia, decoctul, maceratul, siropul) si extractele hidroalcoolice (tinctura). Extractele hidrice (apoase) sunt cunoscute sub denumirea uzuala de ceaiuri si sunt cam singurele care se pot realiza acasa individual de catre oricare dintre noi. De regula, in final 1g de extract uscat ce urmeaza a fi prelucrat trebuie sa corespunda la 40g produs vegetal si pot fi conditionate intr-o forma farmaceutica moderna.

Fitoterapia este lipsita de efecte adverse, numai daca se respecta dozele adecvate. Este complet falsa ideea conform careia plantele nu fac rau. Un produs care, in doza necorespunzatoare nu face rau, nu va face nici bine in doza corecta. Ca atare este esential ca si in cazul produselor medicamentoase pe baza de principii active din plante sa pastram posologia si modul de administrare ca in cazul substantelor de sinteza.

Citeşte şi Plante aromatice vindecătoare ce trebuie să fie în orice bucătărie

DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Spynews
Poliția a reținut primul suspect în cazul crimei de la Bragadiru. Bărbatul este originar din Egipt
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
PPC România, fostul Enel, face un anunț spectaculos pentru toți clienții. Facturile se anulează pentru două luni, ce se întâmplă cu plățile
Capital.ro
Doliu și durere fără margini! Am mai pierdut un actor genial. A fost idolul anilor ’70
Playtech.ro
Când trecem la ora de vară 2025. Data la care dăm ceasurile înainte
DailyBusiness
10.000 de lei cadou pentru românii care stau la casă! Cum poți primi banii cu un simplu dosar
Adevarul
Adevărul despre sutele de generali români în contextul noului NATO: „A fost o explozie de avansări în grad și există confuzii”
wowbiz.ro
Catinca Roman și fiica ei, Călina, concurente la Asia Express 2025! Cele două participă împreuna în sezonul 8
Spynews
Cum va arăta nunta lui Kamara și a Gabriellei Nastas. Cântărețul și-a cerut iubita în căsătorie în noaptea de Revelion
Spynews
Cine este nașa fiicei Iustinei Loghin și a lui Cornel Luchian de la Insula iubirii. Ce relație apropiată este între ei: “Plină de iubire”
Evz.ro
Cât de lung poate fi un cuvânt. Care sunt cele mai lungi din lume
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Cum poți beneficia de pensie chiar dacă nu ai muncit niciodată. Cât vei primi în 2025!
Cancan.ro
Digi RCS-RDS a făcut anunțul începutului de 2025. Toți abonații din România sunt vizați!
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a șocat toată România. Vrea să schimbe granița țării: Va avea graniță la....
StirileBZI
Când intră banii pe cardurile de energie în 2025: Ministrul Burduja a făcut anunţul aşteptat de cei mai vulnerabili români
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament obișnuit, care poate fi prescris oricui
substantial.ro
Revoluția designului proteinelor: David Baker și inteligența artificială aduc inovații în tratamentul bolilor neglijate
MediaFlux
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Care este cel mai frumos oraș din lume? Se află la câțiva kilometri de România