Avem cea mai ieftină mână de lucru din Uniunea Europeană, după Bulgaria!
Potrivit Eurostat, în 2024, costurile pe oră cu un angajat erau de 11,8 euro în România, cea mai mare parte a sumei fiind alocată pentru salariu.
În Bulgaria, același indicator era 9,2 euro pe oră/angajat.
Prin comparație, costurile cu salariații români sunt de aproximativ patru ori mai mici decât cu cele Danemarca și Luxemburg, unde sunt 43,6 euro/oră, respectiv 48,4 euro/oră.
De altfel, în jumătate din țările UE, costurile pe oră cu forța de muncă sunt cel puțin dublul celor din România.
Citește și Șocant! Hrană pentru câini vândută pentru consumul uman! Piedone închide două magazine din Pitești
Costuri relativ apropiate celor de la noi se înregistrează în Letonia, Ungaria, Grecia, Slovacia și Cehia.
Pe de altă parte, conform Eurostat, România a înregistrat anul trecut cea mai mare creștere a costului orar cu forța de muncă dintre toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În 2024, aceste costuri au crescut cu 14,2 la sută, iar țara noastră a fost la egalitate cu Croația. Urmează Bulgaria, cu 13,9 la sută, Ungaria, cu 13,6 la sută, și Polonia, cu 12,8 la sută, notează ziare.com.
Cifrele Eurostat se referă la companiile care mai mult de 10 angajați și exclud mai multe domenii: agricultura, silvicultura și pescuitul, administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public, activități ale gospodăriilor private in calitate de angajator de personal casnic; activități ale gospodăriilor private și, respectiv, activități ale organizațiilor și organismelor extrateritoriale.
Costurile totale cu forța de muncă includ atât salariul, cât și restul cheltuielilor relevante ale angajatorului, inclusiv cele necesare pentru a găsi și contracta lucrători. Sunt incluse, astfel, plățile pentru formare profesională, costurile de recrutare sau cheltuielile cu hainele de lucru. Costurile cu remunerația includ, pe lângă salariul brut, și bonusuri, diurne, plăți pentru Pilonul III de pensii, bonuri de masă, mașină de serviciu sau compensarea costurilor de transport, unde acestea există. Componenta non-salarială mai include și contribuțiile plătite de angajator – în România, aceasta este contribuția asiguratorie pentru muncă, egală cu 2,25 la sută din salariul brut.
Citește și Ai mușcate în balcon la bloc. Riști amenzi de 1.500 lei dacă nu respecți aceste reguli