Avem în România mai multe telefoane mobile stricate sau nefolosite decât populaţia ţării. De ce devin deșeuri periculoase?

Obiceiul de a schimba des telefoanele mobile cu altele noi a făcut ca, în prezent, în lume să existe peste 16 miliarde de telefoane mobile stricate sau ieșite din uz, o treime fiind în Europa. Doar în 2022, conform estimării realizate de un forum de specialitate, au ieșit din uz 5,3 miliarde de astfel de gadgeturi.
Alina Costache
09 feb. 2023, 16:04
Avem în România mai multe telefoane mobile stricate sau nefolosite decât populaţia ţării. De ce devin deșeuri periculoase?

În România, statisicile nu sunt deloc îmbucurătoare. Există mai multe telefoane mobile, stricate sau care nu mai sunt folosite, decât populația țării. Mai exact, conform estimărilor Asociației RESPO DEEE, la nivelul anului 2022 în casele și în sertarele românilor existau nu mai puțin de 23 de milioane de telefoane mobile, în creștere cu un milion față de anul 2020, când studiile indicau o cifră estimativă de 22 de milioane de telefoane.

Conform ultimelor date oferite de EESC- European Economic Social Comittee, 90% dintre adulții din Uniunea Europeană dețin un telefon mobil, jumătate dintre acestea fiind smartphone-uri. Se estimează că vânzările de telefoane mobile vor ajunge la 5 milioane de unități pe zi în 2023.

Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, explică de ce s-a ajuns în această situație și cum aceste telefoane mobile, devenite deșeuri de echipamente electrice și electronice, poluează mediul înconjurător dacă nu sunt oferite spre reciclare.

“Sporirea nivelului de trai în țările din Europa a determinat, mai ales în ultimii 7-8 ani, o schimbare a comportamentului și apetitului oamenilor legat de consum și în ce privește produsele electrice și electronice. Cumpărăm mai mult ca niciodată și înlocuim frecvent telefoanele mobile, atrași de oferte, noile modele și performanță sporită sau o rezoluție mai bună la camera foto. La nivelul României tendința de cumpărare este în continuare în creștere, sporită mai ales de ofertele de Black Friday și discounturi, ce există acum aproape tot anul. Suntem încurajați să cumpărăm, însă problema cea mai mare este ce facem cu aceste telefoane mobile stricate sau scoase din uz. Cele mai recente date arată că numărul telefoanelor din sertarele românilor a crescut anul trecut și a ajuns la 23 de milioane de device-uri, o cifră cu un milion mai mare decât cea raportată la nivelul anului 2020”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).

Telefoanele stricate sau scoase din uz trebuie reciclate

Din păcate, foarte multe persoane aleg să păstreze produsele în casă, chiar dacă nu le mai folosesc, ori, și mai alarmant, le aruncă la gunoi sau în mediul înconjurător, ignorând pericolele majore pe care componentele acestora le pot avea asupra naturii și sănătății oamenilor.

Telefoanele mobile fac parte din categoria de produse electronice care pot fi reciclate în proporție de 90%. Smartphone-urile sunt compuse, în mare parte, din metal (45%), sticlă (32%), plastic (17%), conțin metale prețioase, precum aur, argint, cupru sau cobalt, dar și substanțe toxice ce pot afecta grav sănătatea oamenilor dar pot contamina și solul, odată ce acestea ajung la gropile de gunoi.

“Faptul că nu reciclăm telefoanele mobile este o reală problemă, nu doar în Romania sau Uniunea Europeană, ci peste tot în lume. Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător. Smartphone-urile conțin materiale rare precum tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

“Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2). Spre exemplu, pentru extragerea unui kilogram de aur din mine, se produc 23 de tone de CO2, 27 grame de mercur, 22 de grame de arsenic și 2000 de tone de deșeuri. Dacă am recupera aurul din telefoanele mobile, atunci cantitatea de deșeuri finale ar fi de doar 10 kilograme și s-ar consuma doar 50 de litri de apă. În situația ipotetică în care s-ar recicla doar 700 de milioane de telefoane mobile s-ar genera, însumat, 14,920 tone de aur, argint, cupru, paladium, cobalt și litium, cu o valoare totală de 1 miliard de euro. Toate aceste materiale vor reintra ulterior în circuitul economic ca materie primă și vor contribui la producerea de noi device-uri”, mai menționează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Din păcate, conform studiului reBuy, Romania are o rată de reciclare de doar 11% a telefoanelor mobile stricate sau scoase din uz si ne aflam astfel pe ultimul loc în Uniunea Europeana.

74 de milioane de tone de DEEE-uri vor fi generate anual în 2030

Datele oficiale ale Națiunilor Unite indică faptul că lumea a generat 53,6 milioane de tone metrice de DEEE-uri numai în 2019. Dintre acestea, doar 17,4% au fost reciclate. DEEE-urile reprezintă categoria de deșeuri cu cea mai mare creștere în prezent, iar statisticile arată că vom genera la nivel global, în anul 2030, aproximativ 74 de milioane de tone DEEE anual.

Deșeurile de echipamente electrice și electonice, în cazul de față telefoanele mobile, nu trebuie aruncate la gunoi și nici nu trebuie păstrate în locuințe alături de alte produse, ci trebuie transportate personal la centre de reciclare dedicate/magazine de produse noi sau predate spre colectare companiilor care oferă acest serviciu.

De exemplu, Asociația RESPO DEEE pune la dispoziție recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic la 0 800 800 21 sau online pe www.respo.ro/solicitare-cutii-de-colectare/. Odată livrate, aceste recipiente vor putea fi umplute cu deșeurile de echipamente electrice și electronice pe care dorim să le oferim spre reciclare și transportate personal spre centre de recoltare ori se poate comanda telefonic preluarea acestora de către companii autorizate.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce acte sunt necesare ca să poți vota la alegerile prezidențiale 2024, turul 1. Nu intri în cabina de vot fără aceste documente
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Zborul la Nisa. Subiectul falsificării documentelor aviatice zguduie finalul campaniei electorale. Probleme majore de GDPR
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Roberta Metsola susține livrarea de rachete Taurus Ucrainei
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni