Avem în România mai multe telefoane mobile stricate sau nefolosite decât populaţia ţării. De ce devin deșeuri periculoase?

Obiceiul de a schimba des telefoanele mobile cu altele noi a făcut ca, în prezent, în lume să existe peste 16 miliarde de telefoane mobile stricate sau ieșite din uz, o treime fiind în Europa. Doar în 2022, conform estimării realizate de un forum de specialitate, au ieșit din uz 5,3 miliarde de astfel de gadgeturi.
Alina Costache
09 feb. 2023, 16:04
Avem în România mai multe telefoane mobile stricate sau nefolosite decât populaţia ţării. De ce devin deșeuri periculoase?

În România, statisicile nu sunt deloc îmbucurătoare. Există mai multe telefoane mobile, stricate sau care nu mai sunt folosite, decât populația țării. Mai exact, conform estimărilor Asociației RESPO DEEE, la nivelul anului 2022 în casele și în sertarele românilor existau nu mai puțin de 23 de milioane de telefoane mobile, în creștere cu un milion față de anul 2020, când studiile indicau o cifră estimativă de 22 de milioane de telefoane.

Conform ultimelor date oferite de EESC- European Economic Social Comittee, 90% dintre adulții din Uniunea Europeană dețin un telefon mobil, jumătate dintre acestea fiind smartphone-uri. Se estimează că vânzările de telefoane mobile vor ajunge la 5 milioane de unități pe zi în 2023.

Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, explică de ce s-a ajuns în această situație și cum aceste telefoane mobile, devenite deșeuri de echipamente electrice și electronice, poluează mediul înconjurător dacă nu sunt oferite spre reciclare.

“Sporirea nivelului de trai în țările din Europa a determinat, mai ales în ultimii 7-8 ani, o schimbare a comportamentului și apetitului oamenilor legat de consum și în ce privește produsele electrice și electronice. Cumpărăm mai mult ca niciodată și înlocuim frecvent telefoanele mobile, atrași de oferte, noile modele și performanță sporită sau o rezoluție mai bună la camera foto. La nivelul României tendința de cumpărare este în continuare în creștere, sporită mai ales de ofertele de Black Friday și discounturi, ce există acum aproape tot anul. Suntem încurajați să cumpărăm, însă problema cea mai mare este ce facem cu aceste telefoane mobile stricate sau scoase din uz. Cele mai recente date arată că numărul telefoanelor din sertarele românilor a crescut anul trecut și a ajuns la 23 de milioane de device-uri, o cifră cu un milion mai mare decât cea raportată la nivelul anului 2020”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro).

Telefoanele stricate sau scoase din uz trebuie reciclate

Din păcate, foarte multe persoane aleg să păstreze produsele în casă, chiar dacă nu le mai folosesc, ori, și mai alarmant, le aruncă la gunoi sau în mediul înconjurător, ignorând pericolele majore pe care componentele acestora le pot avea asupra naturii și sănătății oamenilor.

Telefoanele mobile fac parte din categoria de produse electronice care pot fi reciclate în proporție de 90%. Smartphone-urile sunt compuse, în mare parte, din metal (45%), sticlă (32%), plastic (17%), conțin metale prețioase, precum aur, argint, cupru sau cobalt, dar și substanțe toxice ce pot afecta grav sănătatea oamenilor dar pot contamina și solul, odată ce acestea ajung la gropile de gunoi.

“Faptul că nu reciclăm telefoanele mobile este o reală problemă, nu doar în Romania sau Uniunea Europeană, ci peste tot în lume. Un smartphone conține peste 70 de elemente în componență, mai mult de jumătate din elementele cuprinse în tabelul periodic al lui Mendeleev. Prin reciclarea telefoanelor trebuie să înțelegem că ne aducem o contribuție esențială asupra sănătății mediului înconjurător. Smartphone-urile conțin materiale rare precum tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO.

“Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2). Spre exemplu, pentru extragerea unui kilogram de aur din mine, se produc 23 de tone de CO2, 27 grame de mercur, 22 de grame de arsenic și 2000 de tone de deșeuri. Dacă am recupera aurul din telefoanele mobile, atunci cantitatea de deșeuri finale ar fi de doar 10 kilograme și s-ar consuma doar 50 de litri de apă. În situația ipotetică în care s-ar recicla doar 700 de milioane de telefoane mobile s-ar genera, însumat, 14,920 tone de aur, argint, cupru, paladium, cobalt și litium, cu o valoare totală de 1 miliard de euro. Toate aceste materiale vor reintra ulterior în circuitul economic ca materie primă și vor contribui la producerea de noi device-uri”, mai menționează Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Din păcate, conform studiului reBuy, Romania are o rată de reciclare de doar 11% a telefoanelor mobile stricate sau scoase din uz si ne aflam astfel pe ultimul loc în Uniunea Europeana.

74 de milioane de tone de DEEE-uri vor fi generate anual în 2030

Datele oficiale ale Națiunilor Unite indică faptul că lumea a generat 53,6 milioane de tone metrice de DEEE-uri numai în 2019. Dintre acestea, doar 17,4% au fost reciclate. DEEE-urile reprezintă categoria de deșeuri cu cea mai mare creștere în prezent, iar statisticile arată că vom genera la nivel global, în anul 2030, aproximativ 74 de milioane de tone DEEE anual.

Deșeurile de echipamente electrice și electonice, în cazul de față telefoanele mobile, nu trebuie aruncate la gunoi și nici nu trebuie păstrate în locuințe alături de alte produse, ci trebuie transportate personal la centre de reciclare dedicate/magazine de produse noi sau predate spre colectare companiilor care oferă acest serviciu.

De exemplu, Asociația RESPO DEEE pune la dispoziție recipiente gratuite (cutii sau containere de diverse dimensiuni), care pot fi comandate telefonic la 0 800 800 21 sau online pe www.respo.ro/solicitare-cutii-de-colectare/. Odată livrate, aceste recipiente vor putea fi umplute cu deșeurile de echipamente electrice și electronice pe care dorim să le oferim spre reciclare și transportate personal spre centre de recoltare ori se poate comanda telefonic preluarea acestora de către companii autorizate.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii