Procurorii DNA de la Ploieşti au pus sechestru pe toată averea lui Andrei Chiliman, dar şi pe averile complicilor din dosarul său de corupţie. Potrivit România TV, prejudiciul este unul fără precedent şi s-ar ridica la 670 de milioane de euro.
UPDATE 14.20 Procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru până la concurenţa sumei de 3 miliarde de lei pe bunurile lui Andrei Chiliman şi ale celorlalţi trei inculpaţi din dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.
UPDATE 14.10 Andrei Chiliman a plecat şi el de la DNA. „Pe declaraţia mea de avere s-a pus sechestru. În totalitate”, a spus edilul.
Întrebat despre prejudiciul din dosar, Chiliman a refuzat să comenteze: „Mai mult nu spun. Mai mult nu ştiu”. Pe de altă parte, întrebat dacă îşi dă demisia, Chiliman a răspuns: „Haideţi să nu vorbim despre lucruri din astea. Vedem exact, ce prevede legea”.
Totodată, Chiliman a anunţat că va contesta măsura luată de procurori.
UPDATE 14.05 Vlad Moisescu a părăsit sediul DNA Ploieşti. „Domnii procurori ne-au adus la cunoştinţă acte obţinute prin percheziţie. Este un act sub semnătură privată care nu a avut niciun fel de consecinţă, dar care nu are absolut nicio legătură cu primăria sectorului 1. Nu au existat aceşti bani, este o eroare materială, pentru numele lui Dumnezeu. Este o eroare materială de denominare a celui care a întocmit actul. Nu ştiu care a fost suma reală„, a precizat Moisescu, referindu-se la contractul găsit de anchetatori prin care soacra fostului trezorier al PNL îşi împrumuta fiica cu suma de 670 de milioane de euro.
„Da, ne-a pus sechestru. Pe 3 miliarde, nu auziţi?”, a mai spus Moisescu, spunând că este vorba de sechestru pe case şi acţiuni.
____________________________________________
Primarul Sectorului 1 al Capitalei a ajuns, luni, în jurul orei 12.40, la sediul DNA Ploieşti, unde procurorii ar urma să îi aducă la cunoştinţă faptul că va fi pus sechestru asigurător pe averea sa. Chestionat cu privire la cele 650 de milioane de euro, Chiliman a răspuns sec: „Credeţi că dacă aveam banii ăştia mai eram primar?”.
Mai mult, în urma percheziţiilor efectuate de procurori acasă la Vlad Moisescu, unul dintre capii reţelei, a fost găsit un document notarial prin care o femeie de 71 de ani, soacra lui Moisescu, îi împrumuta acestuia şi soţiei sale suma colosală de 600 de milioane de euro, informează România TV.
La DNA Ploieşti au ajuns şi fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, consilierul local Ion Brad şi consiliera personală a lui Chiliman, Ioana Costescu, tuturor anchetatorii urmând să le aducă la cunoştinţă faptul că va fi instituit sechestru asigurător pe averile lor.
Conform declaraţiei de avere din iunie 2014, Andrei Chiliman deţine 11 terenuri, în totalitate sau în parte, majoritatea moştenire de la părinţi, în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Buzău, Gorj şi Braşov, iar soţia sa a primit moşteniere sau prin donaţie patru terenuri. Cei doi copii ai săi au, la rândul lor, în proprietate şase terenuri, primite prin donaţie de la Chiliman şi de la verişoara primară a soţiei acestuia.
Andrei Chiliman mai deţine, conform gandul.info, jumătate dintr-un apartament cu mansardă şi dintr-o casă din Bucureşti, primite moştenire de la mama sa, în timp ce soţia sa a dobândit o casă şi un sfert dintr-o casă din Bucureşti. Copiii deţin un apartament în Bucureşti şi trei case în Bucureşti, Buzău şi Braşov, având aceeaşi provenienţă. Majoritatea acestor proprietăţi erau naţionalizate şi restituite sau recuperate în justiţie.
Chiliman mai are un autoturism Audi, cumpărat în 2005, iar soţia sa are un Renault din 1972, moştenit de la mama ei. Primarul Sectorului 1 deţine bijuterii evaluate la 13.000 – 20.000 de euro şi obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000 – 150.000 de euro.
Primarul Andrei Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari şi 10.034 de franci elveţieni, în timp ce soţia are în conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro şi 7.693 de dolari. Totodată, el şi-a împrumutat fratele cu 15.000 de euro. În schimb, edilul nu are datorii care să depăşească 5.000 de euro.
În anul fiscal precedent, Chiliman a încasat un venit net de 50.068 de lei din indemnizaţia de primar şi 2.673 din chirii. Soţia sa a încasat o pensie de 32.316 lei, 7.141 de lei din activitatea de arhitect, 146.280 de lei din chirii, 126.495 din dividente la acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea şi 209.124 de lei din vânzarea de acţiuni către Fondul Proprietatea.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, este acuzat de procurori de constituirea unui grup infracțional organizat şi de complicitate la trafic de influență. Chiliman a fost reţinut pentru 24 de ore, însă ICCJ a decis să fie cercetat în libertate, sub control judiciar.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost luni la Secţia 1 Poliţie pentru controlul judiciar. „Când o să fie probe, mai discutăm”, a spus Andrei Chiliman, după ce a fost la poliţiştii de la Secţia 1 desemnaţi cu supravegherea sa judiciară, în cadrul măsurii controlului judiciar stabilite vineri de instanţa supremă.
Întrebat dacă ajungeau la PNL Sector 1 o parte din banii care ar fi fost ceruţi pentru ca Primăria Sectorului 1 să atribuie preferenţial lucrări unor firme, Chiliman a răspuns: „Nu mă întrebaţi pe mine, întrebaţi-i pe cei care au inventat chestia asta”. De asemenea, întrebat dacă procurorii vor pune sechestru pe averea sa, Chiliman a spus: „Cu ce ocazie? Nu mai întrebaţi, că nu e cazul”.
CITEŞTE ŞI Dosar Chiliman: Cum erau TRUCATE caietele de sarcini pentru licitaţiile de la Primăria sectorului 1
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri noapte, ca Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, în dosarul privind atribuirea preferenţială de lucrări unor firme de la care primeau „comisioane” de 10% din valoarea contractelor încheiate.
Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.
În perioada în care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele care stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele.
Anchetatorii susţin că Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.