Averea lui Cătălin Drulă a crescut de peste 100 de ori în doar opt luni, timp în care USR-istul a fost ministru al Transporturilor în Guvernul condus de Florin Cîţu.
Înainte de a prelua portofoliul Transporturilor, Cătălin Drulă nu era proprietarul niciunei clădiri, ci doar al unui teren intravilan în Mogoşoaia, judeţul Ilfov, cu o suprafaţă de 1.490 de metri pătraţi, aşa cum reiese din declaraţia sa de avere. De asemenea, avea un un autoturism BMW din 2012, precum și mai multe sume de bani în conturi la bănci și în fonduri de investiții, precum și acțiuni cumpărate la mai multe companii.
La momentul la care a preluat Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă declara 15 conturi și depozite bancare, în valoare de aproximativ 150.000 de euro, conform PSNews.
În materie de investiții, Cătălin Drulă declara în 2020 acțiuni în valoare de aproximativ 21.770 de dolari.
Averea lui Cătălin Drulă a crescut enorm în doar opt luni, timp în care USR-istul a condus Ministerul Transporturilor. Nu şi-a neglijat afacerile nici în timp ce era ocupat cu autostrăzile ţării, după cum reiese din declaraţia de avere a lui Cătălin Drulă din 8 octombrie 2021.
Contul de lei de la BCR a crescut de la 177.163 de lei (aproape 36.000 de euro), cât avea înainte a de prelua poziția de ministru, la 363.267 de lei (aproape 73.600 euro), suma declarată după ce a părăsit postul din fruntea Ministerului Transporturilor. În doar 8 luni de mandat, Cătălin Drulă a reușit să strângă în contul de lei de la BCR aproximativ 186.000 de lei (aproape 38.000 de euro), notează sursa citată.
De asemenea, contul USD deschis la BCR pe numele lui Cătălin Drulă a crescut de la 16.042, cât avea în decembrie 2020, la 604.805 dolari, cât declara pe 8 septembrie 2021, la eliberarea din funcția de ministru al Transporturilor. Practic, în doar 8 luni la Ministerul Transporturilor, Cătălin Drulă a reușit să strângă doar în contul de USD de la BCR aproximativ 588.763 de dolari!
Per total, în cei 8 luni de mandat, Drulă a acumulat în conturile sale peste 163.000 de lei și aproape 600.000 de dolari, mai exact o creștere de la 150.000 de euro, bani disponibili în conturi, la 710.000 de euro.
Declarația de avere a fostului ministru al Transporturilor a suferit modificări majore și la capitolul investiții. Astfel, dacă la sfârșitul anului 2020 Cătălin Drulă declara investiții de aproximativ 21.770 de dolari, în 2021 fostul demnitar declara investiții de aproximativ 2.550.000 de dolari.
Cătălin Drulă a explicat cum a reuşit să se îmbogăţească în doar opt luni.
„Zipline este startup-ul la care am fost unul dintre primii colaboratori, înainte să intru în politică. Este în CV-ul meu în toate variante pe care le puteți căuta, din 2014 până în prezent. Compania este ceea ce se numește un Unicorn. Acțiunile pe care eu le am la Zipline sunt în toate declarațiile mele de avere, care sunt publice pe site-ul ANI. Crescând valoarea, cum cresc la Unicorn acțiunile, am vândut o parte din acțiuni, adică 20%. Toate aceste sume se regăsesc și în declarațiile mele de avere anterioare, cât și în cele curente. Eu am cumpărat acțiunile în 2016 cu ceva gen sub un dolar, iar valoarea firmei crescând, automat a crescut și valoarea unei acțiuni la 31 de dolari. Anul acesta am vând o parte din acțiuni, cea care se vede în declarația de avere.
Zipline e o firmă care livrează produse medicale, în special, cu aparate de zbor, drone, autonome. Pachete livrate sunt de maxim 1,5 kilograme, până la 100 de kilometri. Zboară cu 100 km/oră, practic după ce pleacă ajunge într-o oră la destinație, dacă vorbim de 100 de km. Din 2016 este operațional în lumea reală în mai multe țări din Africa, acum și în SUA. Prima țară a fost în Rwanda și s-a folosit pentru livrarea sângelui.
Ceea ce vedeți în declarația mea de avere depusă înainte de a fi ministru este valoarea acțiunilor Zipline la prețul la care eu le-am cumpărat în 2016. Între timp ele au mai crescut și nu e vorba că nu le-am mai actualizat în declarația de avere depusă în decembrie 2020, ci este vorba că din punct de vedere contabil este o întrebare și dacă acum ar fi trebuit le actualizez sau nu pentru că ele nu sunt pe o piață publică și atunci nu este o referință ca la o acțiune la Petrom sau Facebook.”, a declarat Cătălin Drulă, pentru PSnews.
Zipline, compania la care Cătălin Drulă are acţiuni, este un start-up american, în care sunt implicaţi ingineri care au lucrat la Space X, Google, Lockheed Martin şi alte companii. A pus la punct un serviciu de livrare rapidă a sângelui folosit pentru transfuzii care a fost implementat prima oară în Rwanda în 2016, pe când Cătălin Drulă era consilier de stat al premierului Dacian Cioloș pe probleme de infrastructură.
„Sunt IT-ist, fost olimpic la informatică. Am studiat în Canada, la University of Toronto unde am fost admis cu o bursă de merit în anul 1999. Am o diplomă de licență (B.Sc.) și una de master (M.Sc.), ambele cu specialitatea Computer Science.
După ce am terminat facultatea, am revenit în țară în 2005 și de atunci am fost implicat în proiecte antreprenoriale în IT. Mai întâi, un proiect propriu prin care am dezvoltat de la zero o platformă de comunicare prin Bluetooth (tehnologie studiată în teza mea de master de la Toronto). Ulterior, am lucrat pentru o serie de startup-uri situate în California pe mai multe tehnologii inovatoare, precum receptoare TV în software sau roboți pentru teleprezență.
Ultimul proiect la care am lucrat a fost un sistem de livrare de produse medicale (sînge, plasmă, coagulanți) cu avioane fără pilot, automatizate, care în prezent este operațional în Rwanda. Prin intermediul telefonului mobil, în cazurile de urgență (în special hemoragii post-partum) se comandă sîngele pentru transfuzie care este imediat încărcat într-un avion-dronă care zboară cu 100km/h și livrează pachetul la destinație (până la 70km distanță) în mai puțin de o oră”, spunea Cătălin Drulă, pe pagina oficială a USR.