Pe locul 179 în topul celor mai bogaţi oameni din lume, întocmit de Bloomberg, Mihail Fridman este acţionarul principal al Alfa Group, o companie de investiţii care deţine Alfa Bank, a cincea cea mai mare bancă din Rusia, şi X5, un distribuitor rus de produse alimentare. Prin intermediul companiei LetterOne, cu sediul în Luxemburg, deţine acţiuni la compania petrolieră germană Wintershall DEA şi la operatorul internaţional de telefonie Veon.
Un tribunal din Ucraina a dispus confiscarea activelor miliardarului rus Mihail Fridman în valoare de 12,4 miliarde hrivne, echivalentul a 400 de milioane de euro, a anunţat luni procurorul general ucrainean Irina Venediktova, pe Facebook. Procurorul a afirmat că bunurile confiscate sunt valori imobiliare ale unor companii din Cipru, cu legături cu oligarhul rus.
Mihail Fridman a fost sancționat de Uniunea Europeană ca parte a sancțiunilor aplicate ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei.
„Nu am din ce să trăiesc”, a reacţionat Fridman, conform 20minutos.es.
Citeşte şi: Cât cheltuieşte Rusia zilnic pe războiul din Ucraina şi cât încasează din petrol şi gaze
Oligarhul rus deține lanțul de supermarketuri Dia se află pe lista celor sancționați de Occident după invadarea rusă a Ucrainei.
Într-un interviu acordat Bloomberg, Fridman a asigurat că este „o greșeală să sancționezi miliardarii” ca el, deoarece nu are nicio relație cu Vladimir Putin și nu a fost niciodată „într-o companie de stat”.
Oligarhul rus Mihail Fridman, a cărui avere este estimată la peste 10 miliarde de dolari, spune că din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei trebuie să ceară acordul autorităţilor britanice pentru orice sumă cheltuită și trăiește din doar 2.500 de lire lunar.
În ziua în care a început invazia, Mihail Fridman se afla la Moscova într-o călătorie de afaceri de rutină. S-a întors rapid la Londra, unde și-a petrecut zilele următoare răspunzând apelurilor frenetice din Ucraina. El și partenerii săi dețin una dintre cele mai mari bănci din țară (Alfa-Bank, nicio legătură cu grupul bancar Alpha Bank din Grecia) și dețin o participație la cel mai mare operator telecom- KyivStar, scrie Bloomberg.
„Dacă oamenii care sunt la conducere în UE cred că din cauza sancțiunilor, aș putea să-l abordez pe domnul Putin și să-i spun să oprească războiul, iar asta va funcționa, atunci mă tem că avem cu toții mari probleme. Asta înseamnă că cei care iau această decizie nu înțeleg nimic despre cum funcționează Rusia. Iar asta este periculos pentru viitor„, a mai afirmat oligarhul.
Averea lui Fridman era de aproximativ 14 miliarde de dolari înainte de război, potrivit Bloomberg. Acum ea este de aproximativ 10 miliarde de dolari pe hârtie, iar oligarhul se află în situația ciudată de a fi un miliardar fără bani. Când Marea Britanie a urmat procedurile UE și l-a sancționat pe Fridman pe 15 martie, ultimul său card bancar funcțional din Regatul Unit a fost înghețat. El spune că acum trebuie să solicite o licență pentru a cheltui bani, iar guvernul britanic va stabili dacă fiecare cerere a sa este „rezonabilă”. Se pare că aceasta înseamnă o alocație de aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună, scrie Bloomberg. Miliardarul este exasperat, dar are grijă să nu-și compare necazurile cu cele ale ucrainenilor care suferă de război. „Problemele mele nu sunt într-adevăr nimic în comparație cu problemele lor”, spune el.