Dintre aceștia, 38 au fost reținuți în Spania, trei în România și unul în Portugalia, în urma unei investigații care a durat 15 luni. Dintre persoanele reţinute 17 sunt femei.
„Primele investigații arată că membri bandei operează de mult timp, din moment ce niciunul dintre ei nu a fost angajat vreodată, în timp ce nivelul lor de trai era unul ridicat”, a transmis Poliția Națională din Spania.
Citeşte şi: Un interlop plătit să ucidă un afacerist cere daune morale de 50.000 de euro
Banda de hoți vizaîn general persoane trecute de vârsta de 80 de ani şi trimiteau femeie sau copii să ceară informaţii, ca pretext pentru a se apropia de acestea şi a le fura ceasurile, portofelele sau alte obiecte de valoare.
Românii aveau cartierul general în Getafe, Madrid şi acţionau în acelaşi timp, într-o anumită zonă. Toate bunurile erau colectate într-o mașină şi trimise în România, unde erau vândute.
Polițiștii implicați în acest caz descriu banda ca una foarte bine organizată, cu sarcini stabilite clar pentru fiecare membru. În ciuda aparenţelor de oameni paşnici, membrii deveneau extrem de violenţi. Una dintre victime și-a pierdut un deget după ce hoții au lovit-o cu ușa, iar o femeie din clan i-a scos un ochi uneia din victime.
Citeşte şi: „Gâgă”, un interlop din clanul Corduneanu, prins şi băgat în arest după o fază care îi confirmă porecla
În cele 12 percheziții făcute în Spania și în România, agenții au găsit 66 de ceasuri de lux, 264 de bijuterii, 41.000 de euro, 92 de telefoane mobile, arme de foc și nu mai puțin de 355 mașini de lux.
Ancheta, denumită Velator, a început în noiembrie 2018, la Malaga, când poliția a început să înregistreze cazuri de așa-numite „furturi cu îmbrățișare”. Primele investigații au arătat că membrii bandei erau în Spania de mai bine de trei ani. Niciunul nu a avut un loc de muncă și nivelul lor de trai era unul ostentativ, mai ales în Țandărei, unde și-au construit zece vile, conduceau mașini de lux și organizau petreceri fastuoase.