Întrebat dacă Agenţia Naţională de Integritate verifică averile celor două judecătoare, preşedintele ANI, Horia Georgescu, a spus doar că nu poate comenta cauzele aflate pe rolul instituţiei.
„ANI monitorizează foarte atent cazurile relatate de presă, în special cele care au conotaţii penale. Ştiţi foarte bine că avem o relaţie de colaborare foarte bună cu Direcţia Naţională Anticorupţie, dar în acelaşi timp nu pot comenta cauzele aflate pe rolul instituţiei. Am spus foarte clar că nu pot comenta cazurile aflate în lucru”, a declarat Horia Georgescu, care a participat miercuri la conferinţa „Combaterea criminalităţii în domeniul achiziţiilor publice”.
În 15 martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, suspendate de CSM din funcţiile de la Tribunalul Bucureşti după ce au fost acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă pentru soluţii în mai multe dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, fost Staicu.
Alături de acestea au mai fost arestaţi avocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu. Instanţa a mai dispus cercetarea în libertate a lui Marian Catrin, acesta având interdicţie de a părăsi ţara.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată atât de cei şase arestaţi, cât şi de procurorii anticorupţie, în cazul lui Marian Catrin, recursurile fiind judecate miercuri de instanţa supremă.
Potrivit DNA, în acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Daniel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, şi soţia acestuia, Daniela Petre, pentru care procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile, precum şi fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu.
Judecătoarele Dinu şi Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuţu şi pentru a interveni şi în alte dosare.
Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată, şi luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, a precizat DNA.
Potrivit declaraţiei de avere din iunie 2012, judecătoarea Viorica Dinu are trei apartamente în Bucureşti, cu suprafaţa totală de aproximativ 150 de metri pătraţi, cumpărate în 1996, 1997 şi 2009, precum şi un teren intravilan, de aproape 800 de metri pătraţi, pe care îl deţine din 2008 împreună cu Nicolae Lolea.
Judecătoarea mai are un autoturism Volkswagen Golf din 2007 şi bijuterii a căror valoare este estimată la 10.000 de euro.
Ca judecător la Tribunalul Bucureşti, Viorica Dinu a câştigat 116.173 de lei în anul fiscal 2011. Soţul judecătoarei, Nicolae Dinu, pensionar MAI, a avut venituri de 57.960 de lei.
Viorica Dinu a mai notat în declaraţia de avere că a avut venituri de 3.360 de euro şi 7.200 de lei din închirierea unui apartament.
Judecătoarea Antonela Costache deţine un teren intravilan de 576 de metri pătraţi în oraşul Voluntari, judeţul Ilfov, precum şi o casă de 200 metri pătraţi, dobândită în 2007 printr-un contract de antrepriză, tot în Voluntari, potrivit declaraţiei de avere din iunie 2012.
Antonela Costache are un autoturism Audi TT, fabricat în 2003 şi cumpărat în 2008 cu 16.000 de euro, precum şi două depozite bancare, de 132.850 de lei şi 62.224 de euro.
În declaraţia de avere, judecătoarea Antonela Costache a menţionat că a încasat 84.780 de lei din salariul de magistrat la Tribunalul Bucureşti şi 75.800 de lei de la Concordia A4, Internet City Doi şi de la SC Genesis Development, unde a fost consilier juridic.