ANAF avertizează supra unei noi campanii de mesaje false transmise în numele instituţiei, atacatorii cerând detalii privind facturile emise în sistemul e-Factura. ANAF cere contribuabililor să nu dea curs solicitărilor.
”Reiterăm avertizarea privind campaniile de mesaje false transmise în numele ANAF, prin care contribuabililor le sunt solicitate informaţii privind facturile emise în sistemul e-Factura pentru societăţile pe care le administrează sau la care lucrează. Mesajele sunt transmise, de această dată, de la adresa de e-mail [email protected]”, a transmis, miercuri, ANAF, într-un comunicat de presă.
Marcel Ciolacu anunţă prioritatea Guvernului, reorganizarea şi digitalizarea ANAF, şi mulţumeşte avocaţilor pentru Roşia Montană VIDEO
Sursa citată a precizat că această adresă de e-mail nu aparţine ANAF, iar cei care primesc mesajele nu trebuie să dea curs solicitărilor.
”Precizăm că serviciile oferite de RO e-Factura sunt accesibile prin SPV (Spaţiul Privat Virtual), respectiv prin API (interfaţa pentru depuneri/interogări automate).
Serviciul Spaţiul Privat Virtual, pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, a fost creat şi dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituţia. De asemenea, contribuabilii pot obţine informaţii fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 031.40.39.160”, a mai transmis ANAF.
Profit.ro: Perioada fără amenzi la e-Factură, extinsă. Vor fi trimise notificări
Perioada în care nu sunt aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise și în sistemul e-Factură va fi extinsă până la 31 mai, spune, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.
Astfel, primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta și în e-Factură, în termen de 5 zile lucrătoare, facturile emise ar urma să fie aplicate de la 1 iunie. În prezent, potrivit legislației în vigoare, sancțiunile sunt suspendate doar până la 31 martie.
„Am decis. (Extindem, n.r.) până în 31 mai, ca urmare a faptului că încă sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări. Contribuabilii trebuie, însă, să fie atenți – cu data de 1 iulie amenda este de 15% din valoarea facturii”, a spus ministrul, întrebat de Profit.ro dacă a luat decizia de extindere a termenului până la care sancțiunile sunt suspendate.
Hârtia care trebuie completată obligatoriu dacă nu vrei probleme cu ANAF în 2024. Sunt vizaţi aproape un milion de români
De ce este important: Până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul eFactură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul eFactură. În perioada 1 ianuarie-30 iunie este obligatorie raportarea facturilor și în e-Factură, în termen de 5 zile, nerespectarea obligației urmând să fie sancționată cu amendă. Termenul actual până la care sunt suspendate aceste sancțiuni este 31 martie, urmând să fie extins acum până la 31 mai, scrie Profit.
De asemenea important: Introducerea, de la 1 ianuarie, a raportării obligatorii pentru toate facturile dintre firme a generat în primă fază probleme de adaptare unui număr semnificativ de contribuabili. De asemenea, Ministerul Finanțelor a operat modificări în ultimele luni, pentru a ține seama de nevoile celor care folosesc e-Factură.
O decizie pentru extinderea termenului fără sancțiuni trebuie adoptată și publicată în Monitorul Oficial pentru a produce efecte. La nivel de Guvern este însă deja agreată o extindere a termenului, potrivit informațiilor Profit.ro, astfel că decizia ar avea un parcurs rapid.