De un an şi jumătate primăriile s-au străduit să reabiliteze cât mai multe blocuri. Ieftin şi repede. Acum proprietarii trag ponoasele, spune Mircea Ochinciuc, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti. El susţine că polistirenul folosit este toxic, prost pus, însă ieftin, iar în combinaţie cu termopanul are efecte nocive asupra sănătăţii.
„Cel mai mare păcat al acestor montaje şi al acestui mariaj între polistiren şi tâmplăria ermetică termopan este împiedicarea schimbului controlat de aer al interiorului cu exteriorul. Este ca o cutie ermetică, nu mai respiră către exterior„, a declarat Mircea Ochinciuc, preşedinte OAR Bucureşti.
Soluţia se găseşte chiar în proiectele după care se face reabilitarea, adică plasarea unor dispozitive de aerisire chiar în tocurile ferestrelor. Însă pentru că sunt destul de scumpe, ele nu se mai aplică.
„Primăria ar trebui să fie în măsură să controleze tot timpul modul în care se execută proiectul. Proprietarii nu au acces la proiect, ei nu ştiu dacă se pun sau nu aceste sisteme de ventilaţie”, a precizat Ochinciuc.
Lipsa aerului curat afectează destul de serios sănătatea.
„În momentul în care avem case ermetic închise, aerul nu mai circulă şi o parte din produşii care pot să fie şi toxici intră în organism pe sistem interior. Dacă sunt o serie de noxe, acestea pot să aibă diverse efecte toxice ale organismului asupra sistemului nervos central, asupra vederii şi de asemenea, reducerea cantităţii de oxigen duce la oboseală, astenie, cefalee, dureri de cap„, a declarat, pentru România TV, Diana Deleanu, alergolog.
Din 2008 până acum au fost reabilitate peste 1.600 de blocuri la nivel naţional, din care o treime numai în Bucureşti. Pentru următorii trei ani, primarii promit să reabiliteze alte o mie de blocuri.