Abbvie a identificat cazuri de insuficiență hepatică la pacienții cu ciroză cărora le-au fost administrate medicamentele „Viekira Pak” și „Technivie”, a declarat Food and Drug Administration, pe site-ul său, potrivit Agerpres.
Unele dintre aceste cazuri au necesitat transplant de ficat sau au fost fatale.
Cazurile cele mai grave au fost observate în principal la pacienții tratați cu ‘Viekira Pak’, a menționat FDA.
Agenția a impus Abbvie că aplice etichete de avertizare împotriva riscurilor grave asupra ficatului pe care le prezintă aceste medicamente pentru tratarea hepatitei C, o infecție hepatică cronică.
FDA a dat undă verde pentru introducerea pe piață a medicamentului ‘Pak Viekira’ în decembrie 2014 și a ‘Technivie’ în iulie anul trecut. Până acum au fost raportate din întreaga lume cel puțin 26 de cazuri de probleme grave legate, probabil, de aceste medicamente.
La cei mai mulți dintre acești pacienți, au apărut probleme cu ficatul într-o perioada de patru săptămâni de la începerea noului tratament, a precizat FDA indicând faptul că, în unele cazuri, pacienții nu ar fi trebuit să ia aceste medicamente.
FDA a cerut persoanelor care iau aceste medicamente să se adreseze imediat medicului dacă prezintă oboseală, slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, au greață, vărsături, ochii și pielea îngălbenite și scaune de culoare deschisă, semne ale unor posibile probleme grave ale ficatului.
Acest aviz al FDA a avut repercursiuni pe bursă, unde cursul acțiunilor Abbvie a scăzut joi cu 10.33% la 48,27 dolari la închiderea bursei de pe Wall Street, în timp ce acțiunile Gilead, care comercializează două tratamente concurente împotriva hepatitei C — ‘Sovaldi’ și ‘Harvoni’ — au urcat cu 5,77%, la 107,6 dolari.
Citeşte şi TOP alimente OTRĂVITOARE care provoacă hepatită şi cancer