Bugetul pensiilor scade în 2023? Varujan Vosganian consideră că, având în vedere inflaţia preconizată la nivelul anului 2023, de 8%, cumulat cu faptul că punctul de pensie nu a crescut deloc în 2022, pensionarii au încasat, practic, o pensie mai puţin, ca şi cum anul în curs ar fi avut doar 11 luni.
Astfel, copreşedintele ALDE observă că, deşi în plină criză economică, statul român prosperă, având o creştere economică raportată mult superioară inflaţiei.
”Moralitatea și eficiența unei guvernări se dovedesc prin modul în care statul împarte avantajele și riscurile între partenerii sociali, avantajele fiind legate de creșterea economică, iar riscurile de costurile cauzate de inflație .
Lecturând bugetul pe 2023, adoptat pe nemestecate de Parlament, observăm că statul își arogă beneficiile creșterii economice și deloc riscurile inflaționiste. Pentru anul 2022, la o inflație preconizată de 15 – 16%, veniturile bugetare la zece luni sunt mai mari cu 27%. Proiectul de buget pe 2023 arată că veniturile bugetare vor avea o creștere de 14%, superioară inflației de 8%. Veniturile bugetare cresc în termeni reali chiar mai mult decât efectele cumulate ale inflației și creșterii economice, ceea ce dovedește că în condiții de criză monetară, energetică etc. bugetul statului, spre deosebire de cetățeni, prosperă.
Să vedem cum stăm la capitolul pensii. Punctul de pensie a fost, la 1 ianuarie 2022, 1586 de lei și el nu s-a modificat în tot anul 2022. Așadar, deși în termeni nominali a rămas același, în termeni reali a scăzut cu 8%, adică o pensie întreagă, ceea ce înseamnă că pentru pensionari anul 2022 nu a avut decât 11 luni. Cu alte cuvinte, pensionarii nu au beneficiat deloc de rezultatele pozitive ale creșterii de peste 5% din PIB, în schimb au „beneficiat” din plin de costurile inflației.
Situația nu se schimbă nici în anul 2023. Punctul de pensie crește de la 1 ianuarie 2023 la 1784 de lei, ceea ce, înseamnă, din start, o reducere (iarăși) în termeni reali de 3%. În plus, dacă socotim că, față de inflația preconizată pentru 2023 (de 8%) nu există nicio protecție, reducerea în termeni reali a pensiilor va fi de cca 6-7%.
Pensionarii nu beneficiază absolut deloc, în anii 2022 – 2023, de avantajele creșterii economice care va fi, cumulat, de 7-8 % din PIB. În schimb, în termeni reali, pensiile vor scădea simțitor. Pentru ca pensiile să nu scadă, pe real, în anul 2023, ele trebuiau să crească, în termeni nominali cu 20%. Față de care cele 12,5% sunt o batjocură. De creștere a pensiilor, în termeni reali, ce să mai vorbim, nici nu se mai pune problema.
Sunt cifre neînduplecate, ele arată lipsa de moralitate a guvernării față de o categorie socială lipsită de apărare, pe spinarea căreia își propune să economisească, în 2023, vreo 7 miliarde de lei pe care să se laude că le-a redus din deficitul bugetar.”, susține Varujan Vosganian, potrivit Stiripesurse.