Astfel, Sierra Quadrant trage un nou semnal de alarmă privind situaţia critică din sistemul de termoficare.
„Sierra Quadrant afirmă că, dincolo de înfiinţarea noilor companii energetice, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu şi-a respectat obligaţiile de plată stipulate în OG 36/2006 privind plata subvenţiei aferente energiei termice livrate către populaţie şi nu a efectuat nici până în prezent plata sumelor prevăzute pentru luna ianuarie”, se arată în comunicat.
Administrator atrage atenţia că, în lipsa acestor fonduri, ELCEN nu îşi poate achita obligaţiile de plată restante către Romgaz, furnizorul de gaze naturale, situaţie în care Romgaz poate sista livrarea materiei prime către ELCEN.
„Acest fapt conduce automat la oprirea tuturor instalaţiilor utilizate de ELCEN pentru producerea energiei termice, distribuită ulterior de RADET către utilizatorii finali (cetăţeni, şcoli, gradiniţe, agenţi economici)”, se arată în comunicat.
Sierra Quadrant atrage atenţia că subvenţia pentru luna ianuarie în cuantum de 175 milioane de lei nu a fost virată nici sub formă de avans direct către Romgaz, conform convenţiei de justificare a avansurilor, şi nici achitată prin contul Escrow pus la dispoziţia producătorilor, ELCEN având o cotă de 70% din totalul energiei termice produse.
„Sierra Quadrant afirmă că refuzul PMB de a efectua plăţile amintite ameninţă întregul proces de reorganizare a ELCEN, condamnând la faliment această societate de stat de importanţă strategică. În momentul în care ELCEN nu îşi poate asigura materia primă necesară producţiei de energie electrică şi termică, din cauza acţiunilor PMB, şansele de reorganizare a ELCEN sunt îngreunate într-o manieră considerabilă”, se arată în comunicat.
Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, atrage tenţia că argumentele, prin care se încearcă acreditarea ideii conform căreia disputele dintre actorii politici legate de bugetul naţional, sunt cauza acestei tergiversări, denotă lipsa interesului real pentru rezolvarea problemelor întâmpinate.
„Datoria celor aleşi de cetăţeni să-i reprezinte şi să administreze viaţa unui oraş este în primul rând faţă de cei care i-au ales şi de abia apoi faţă de propria carieră politică. Atunci când soarta oamenilor, calitatea vieţii acestora şi securitatea oraşului sunt puse pe locul doi, acel oraş se va îndrepta inevitabil spre colaps. Dacă doamna Firea şi echipa dânsei au decis ca RADET să intre în faliment, şi acesta este motivul pentru care vedem zilnic că nu se depun toate eforturile pentru a reorganiza această societate, consider că are datoria de a-i anunţa pe bucureşteni şi pe toţi cei implicaţi în acest proces. Toate acţiunile din ultimul timp, inclusiv această tergiversare a plăţii subvenţiei, ne arată că în spate este un simplu joc politic”, a declarat Ovidiu Neacşu.
El a avertizat că alegerea falimentului în locul planului de reorganizare a RADET înseamnă că sistemul de termoficare din Bucureşti va intra în moarte clinică.
PMB: Procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de situaţia juridică a RADET
Procesul de furnizare a apei calde în Capitală se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de situaţia juridică a RADET, informează miercuri Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
Precizările PMB au fost făcute în urma materialelor de presă în care sunt citate declaraţii ale administratorului special al ELCEN cu privire la situaţia RADET.
„Primăria Capitalei asigură bucureştenii că procesul de furnizare a apei calde se desfăşoară normal, fără a fi pus în pericol de actuala situaţie juridică a RADET”, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că RADET are absolut toate facturile de la ELCEN în termen, nu există factură a cărei scadenţă să fie depăşită.
„Subliniez, pentru a clarifica situaţia existentă şi pentru ca populaţia să nu aibă motiv de îngrijorare, că toate sumele datorate în prezent sunt facturi curente. Ca de fiecare dată, asigurarea acestui tip de serviciu public către populaţie este în atenţia noastră permanent, tocmai pentru că este unul esenţial pentru calitatea vieţii în Capitală. De altfel, la cea mai recentă şedinţă CGMB, a fost aprobat proiectul pe care l-am propus consilierilor generali, de înfiinţare a două noi companii, în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică. Este un pas important, a existat consens, semn că toţi decidenţii au înţeles importanţa acelui vot”, a spus Firea.
Conform PMB, scadenţa facturilor dintre ELCEN şi furnizorii de gaze este tot de 90 de zile, ca şi cele dintre RADET şi ELCEN, aşadar şi acele facturi sunt în termen şi nu se pune problema vreunei depăşiri a termenelor de plată.
„Ca urmare, apreciem că declaraţiile administratorului special al ELCEN cu privire la existenţa vreunui risc nu se susţin. Deşi există întârzieri la plata gazelor în avans de către Primăria Capitalei, acestea nu afectează procesul de furnizare, întrucât, până la data ajungerii la termenul de scadenţă a primei facturi între RADET şi ELCEN, această situaţie va fi remediată, astfel încât, în continuare, să nu existe facturi depăşite. Plăţile vor fi efectuate, aşadar, până la scadenţă. Reamintim că situaţia acestor plăţi este generată de neaprobarea bugetului la nivel naţional, fapt care a făcut imposibilă aprobarea bugetului local al Municipiului Bucureşti”, mai precizează PMB.
Potrivit sursei citate, faptul că încasările din cotele din impozitul pe venit, în primele trei luni ale anului 2019, au fost din ce în ce mai mici faţă de prevederile iniţiale a dus la imposibilitatea plăţii în avans a agentului termic.
„Primăria Capitalei asigură din nou bucureştenii că, indiferent de situaţia RADET şi de divergenţele juridice generate de acest subiect, procesul de furnizare nu va fi întrerupt, aşa cum nu a fost, de altfel, nici până acum”, dă asigurări PMB.