Inflația explozivă ar putea persista încă zece ani de zile, susține oficialul BNR. În plus, acesta a mai subliniat faptul că anunțurile de la Guvern, cu privire la creșterea economică, sunt înselătoare.
„Problema fiscală este majoră în România și vine din sectorul public. Acolo este problema și sunt probleme structurale când 80-90% din veniturile statului se duc pe cheltuieli fixe.
(…) Problema fiscală este majoră în România, și vine din sectorul public. Acolo este problema, și sunt probleme structurale când 80-90% din veniturile statului se duc pe cheltuieli fixe”, a declarat Popa.
Totodată, Cristian Popa susține că mai este nevoie de creșteri ale dobânzii. În cea mai recentă ședință de politică monetară, din iulie, BNR a ridicat dobânda cheie cu 1 punct procentual, până la 4,75%. Majoritatea analiștilor anticipau o majorare cu 0,75%.
„Este o măsură mai fermă decât se așteptau analiștii și piețele, dar este o măsură necesară. De ce? Avem și vedem rate înalte ale inflației. Inflația este un simptom al dezechilibrelor și șocurilor din economie, însă e un simptom care poate deveni chiar boala dacă nu îl tratăm cum trebuie și de aceea trebuie să-l tratăm”, a declarat Cristian Popa, pentru Profit.
Analiștii estimează că BNR va veni cu o nouă creștere de dobândă în august – ultimele estimări sunt pentru un salt la 5,5% – care să o aducă mai aproape de ratele din Polonia (6,5%) sau Cehia (7%).
„Sunt de acord că mai este nevoie de creșteri de dobândă, câtă vreme vedem inflația la cifrele actuale. Din punctul meu de vedere se impune creșterea în continuare a ratelor dobânzilor”, a declarat Popa, care adaugă că o discuție corectă include termenul de gradualitate.
„Dozajul e important pentru că prea puțin ar putea avea un efect prea redus, prea mult ar putea avea efecte secundare prea importante. Suntem dependenți de date – de datele economice, de inflație, de creștere economică”, a mai transmis Popa.